Türkiye, Öğrenci Başına En Az Para Harcayan 3. Ülke Oldu

120
20
13
9
0
İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı'nın (OECD) hazırlamış olduğu 2019 yılı eğitim raporuna göre ülkelerin öğrenci başına yaptıkları yıllık eğitim harcamaları belli oldu. 500 sayfadan oluşan rapora göre öğrenci başına en çok parayı harcayan ülke Lüksemburg, en az parayı harcayan ülkeyse Meksika oldu.

Eğitim, bütün ülkeler için çok büyük bir öneme sahip. Sonuçta bir ülkenin geleceğini, eğitimli kişilerin ellerinden çıkan politikalar ve yeni teknolojiler belirliyor. Hal böyle olunca da hükümetler, eğitim için çok ciddi paralar harcıyorlar ve neticede bunların geri dönüşlerini de alıyorlar.

Eğitim alanında da çalışmalarını yürüten ve 30'dan fazla ülkenin yer aldığı "İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı"nın (OECD) hazırladığı 2019 eğitim raporuysa hem Türkiye'nin hem de diğer OECD ülkelerinin eğitime yaptığı harcamaları gözler önüne seriyor. Yaklaşık 500 sayfadan oluşan bu rapor, çok çarpıcı veriler içeriyor.

OECD

OECD'nin 2019 yılı eğitim raporuna göre her bir öğrencisi için en çok para harcayan ülke Lüksemburg. Lüksemburg, her bir öğrencisi için yılda 21 bin 470 dolar (yaklaşık 125 bin TL) harcıyor ve bu rakam, OECD ülkelerinin genel ortalamasının neredeyse iki katı. OECD ülkelerinin her bir öğrenci için yaptığı ortalama harcama 10 bin 502 dolar (yaklaşık 61 bin TL) civarında.

Listenin ikinci sırasındaysa Amerika Birleşik Devletleri yer alıyor. Donald Trump yönetimindeki ülke her bir öğrencisi için yıllık, 16 bin 987 dolar (yaklaşık 100 bin TL) harcama yapıyor. ABD'yi ise Avusturya takip ediyor. Ülkenin öğrenci başına düşen yıllık eğitim harcamasıysa 15 bin 806 dolar (yaklaşık 92 bin TL).

Eğitim

OECD'nin açıkladığı verilere göre öğrencilerine yıllık oranda en az para harcayan ülkeyse Meksika. Meksika, her bir öğrencisi için yıllık 3 bin 632 dolar (yaklaşık 21 bin TL) harcama yapıyor. Meksika'nın hemen üzerindeyse Kolombiya yer alıyor ve Kolombiya, öğrencilerine yıllık 3 bin 661 dolar (yaklaşık 21.200 TL) harcama yapıyor.

Türkiye'nin eğitim raporu

Türkiye

Bunu söylemek hepimizi fazlasıyla rahatsız edecektir ancak Türkiye, eğitim alanındaki harcamaları ne yazık ki OECD ortalamasının yanında çok düşük kalıyor. 2010 yılından beri Gayri Safi Milli Hasıla'ya göre eğitim harcamalarımızı yüzde 24 artırmış olsak bile bu durum, Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülke için maalesef yetersiz. Ayrıca bugün eğitime yaptığımız harcama, genel Gayri Safi Milli Hasıla'mızın yüzde 5.4'üne tekabül ediyor.

OECD'nin 2016 yılında elde ettiği verilere göre Türkiye, öğrenci başına sadece 5 bin 633 dolar (yaklaşık 33 bin TL) harcıyor. Yapılan bu harcamalar, ilkokuldan tutun üniversiteye kadar bütün öğrencileri kapsıyor. Ancak bu rakamlar, öğrencilerin iyi bir eğitim alabilmelerini ne yazık ki tam manasıyla sağlamıyor.

OECD sıralamasında Türkiye, sondan üçüncü

Yapılan çalışmalar Türkiye'nin, OECD ülkeleri arasında öğrencilerine en az parayı harcayan üçüncü ülke olduğunu ortaya koyuyor. Daha önceden de belirttiğimiz gibi Türkiye'den sonra Kolombiya ve Meksika bulunuyor.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye'nin, OECD ülkelerinin en azından ortalamasına yetişebilmesi için öğrenci başına ayırdığı para miktarını neredeyse iki katına çıkartması gerekiyor. Dileriz önümüzdeki yıllarda ülkemiz, eğitim alanında yaptığı harcamaları artırarak ve eğitim kalitesini de yükselterek, OECD ortalamasının üzerine çıkmayı başarır.

Kaynak : https://tr.euronews.com/2019/09/10/turkiye-oecd-de-her-bir-ogrenci-icin-egitim-kurumlarina-en-az-para-harcayan-3-ulke
120
20
13
9
0
Emoji İle Tepki Ver
120
20
13
9
0