Türkiye, Terörle Mücadelede Bu Yerli Üretim Nanoteknoloji İle Donatılan Zırhlı Aracı Kullanacak!

1
0
0
0
0
TOMA’nın üreticisi olan araç üstü ekipman üreticisi Katmerciler, nanoteknolojik gelişmeleri kullanarak küçük boyutlu zırhlı personel taşıyıcı araç geliştirdi.

Ülkemizde artık bir marka haline gelen ve gerek izinsiz gösteriler, gerekse toplumsal tüm durumlarda müdahalelerde ön planda duran TOMA olarak bilinen Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı, yerli üretim olarak İzmir’de bulunan araç üstü ekipman üreticisi Katmerciler’in elinden çıkmıştı. Şimdi ise daha gelişmiş, zırhlı ve tamamen nanoteknoloji ile donatılan yeni bir araç daha üreten firma, aracın emniyet ve TSK tarafından terörle mücadelede kullanılacağı belirtiliyor.

Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesislerinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, itfaiye, tanker, vidanjör gibi araç üstü ekipmanların üretiminde 21 yılda edindikleri teknoloji ve ihracat deneyimini savunma sanayinde kullanmak üzere 2010 yılında çalışma başlattıklarını, ilk adımı attıkları TOMA'larda kısa sürede yüzde 70'lik pazar payına ulaştıklarını anlattı.

Günden güne terör olaylarının arttığı ve tam bir ateş çemberi içerisinde kalan Türkiye'de terörle mücadele sürecinde ihtiyaç duyulan ürünlere yöneldiklerini söyleyen Katmerci, ilk prototip olarak Khan.D isimli yüksek güvenlikli 4x4 zırhlı personel taşıyıcısı (ZPT) olduğunu belirtiyor. 8 kişilik bir mürettebat taşıyabilen ve Malezya ve Fransa'daki fuarlarda sergilenen Khan.D'nin yanı sıra kişi sayısı 10’a çıkartılan Kangal'ı da üretimlerinin devam ettiğini belirtiyor.

Katmerciler’in polis, asker ve jandarma için "gönüllü Ar-Ge merkezi" olduklarını belirten Katmerci "Asker ve polisimiz terörle 30 yıldır mücadele içinde. Dünyadaki diğer birliklerde olmayan bir birikimleri var. Bu birikimi kullanıp onların ihtiyacına yönelik araçlar tasarlamak istiyoruz. İhtiyaç doğrultusunda, terzi usulü iş yapıyoruz. Kuvvetlerimiz ne istiyorsa ona göre pozisyon alıp tasarım ve üretim yapıyoruz. Bu anlamda taşın altına elimizi değil, gövdemizi koyduk. Bize manevra kabiliyeti yüksek bir ZPT ihtiyacının bulunduğunu belirttiler. Bunun üzerine henüz rakiplerimizde olmayan nanoteknolojik bir zırhlı araba geliştirdik. Bunu da kasımda düzenlenecek 3. High-Tech Port by MÜSİAD Fuarı'nda sergileyeceğiz." şeklinde düşüncesini belirtiyor.

Türkiye'de ilk defa karşımıza çıkan bor kökenli nanoteknolojik malzeme sayesinde mayına dayanıklı olan bu aracın aynı zamanda daha ince ve daha sağlam zırhı ile beraber manevra kabiliyetinin çok daha geliştiğini, nanoteknoloji sayesinde küçülmesine rağmen güçlenen bu zırhlı araçların "ekip otosu" boyutuna kadar düşürebileceklerini belirtiyor.

Ayrıca "Büyük tonajlı araçların balistik seviyesinde zırh koruması sağlayan bir malzemeden araba tasarladık ama bu aracın boyutları diğerlerinin yarısı kadar. Böylelikle örneğin emniyet kuvvetleri, olaya müdahale için bir sokağa girip hızlı bir şekilde çıkabilecek." şeklinde açıklama yapan Katmerci, araç üstü ekipmanlar noktasında 51 ülkeye ihracat yaptıklarını da belirtiyor.

Kaynak : http://aa.com.tr/tr/turkiye/terorle-mucadeleye-nanoteknolojik-zirhli-arac-destegi/645137
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0