Türkiye'nin Uzay Teknolojilerindeki Yeni Hedefleri Belirlendi

29
15
5
4
3
Geçtiğimiz yılın sonunda kurulan Türkiye Uzay Ajansı ile bu alandaki çalışmalarına yeni bir boyut kazandıran Türkiye, dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla uydu teknolojileri geliştirmeye odaklandı.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, enstitü olarak uydu ve uydu sistemleri başta olmak üzere uzayla ilgili teknolojiler geliştirdiklerini ifade etti. Bu alanda 20’ye yakın projenin olduğu bilgisini paylaşan Kuzu, odak noktalarının Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu Türksat 6A projesi olduğunu belirtti.

Türksat 6A’nın TÜBİTAK Uzay önderliğinde TUSAŞ, ASELSAN ve CTech ortaklığında üretildiğini söyleyen Kuzu, projenin 2014 yılında başladığını dile getirdi. Yurtdışında da bu gibi büyük projelerin geniş bir zaman çizelgesine yayıldığını belirten Kuzu, şöyle konuştu:

“Mütevazı bir insan kaynağıyla uyduyu yapıyoruz. Bu projede yaklaşık 350 kişi çalışıyor. Çalışmalarımız güzel gidiyor. Daha önceki haberleşme uydularından farklı olarak milli imkanlarla geliştirilen Türksat 6A'nın 2022'de yörüngeye yerleştirilmesi planlanıyor”

uydu

Türkiye’nin yerli gözlem uydusu İMECE hakkında da bilgi veren Kuzu, “İMECE uydusu bizim için bir dönüm noktası. Türkiye'de ilk defa bu çözünürlükte yapılan bir uydu projesi. Bundan önce yapılan RASAT uydusu 7,5 metre, Göktürk ise 2,5 metre çözünürlüğüne sahipti. İMECE ise 1 metre altında çözünürlüğe sahip olacak” dedi.

Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki çalışmalarına geç başladığını söyleyen Kuzu, buna rağmen Türk mühendislere güvendiklerini belirtti. Enstitü olarak önceliklerinin Türkiye’nin ihtiyaçları olduğunu dile getiren Kuzu, savunmanın yanı sıra tarım, şehir planlaması ve ormancılık gibi alanlarda kullanılabilecek yeni uydular geliştirmek istediklerini ifade etti.

Uzay teknolojilerine yıllık 100 milyon dolar civarında bir bütçe ayrıldığı bilgisini veren Kuzu, Türksat 6A projesinin bütçesinin 800 milyon lirayı aştığını, İMECE'nin ise 350 milyon lira seviyesinde olduğunu kaydetti.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/uzay-teknolojilerinde-yeni-hedefler/1604371
29
15
5
4
3
Emoji İle Tepki Ver
29
15
5
4
3