TUSAŞ, Yeni Kuracağı Tesis ile Uçak ve Helikopter Parçaları Üretecek

58
5
4
0
0
Merkez yerleşkesinde devasa bir tesis kuracak olan TUSAŞ, burada üreteceği uçak ve helikopterlerde kullanılacak kompozit parçalar ile ihracat gerçekleştirecek.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise tek çatı altında bulunan en büyük dördüncü kompozit tesisini kurmaya hazırlanıyor. TUSAŞ'ın Kahramankazan'daki merkez yerleşkesinde kurulacak olan tesis, 181 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek. Yapılan açıklamaya göre kurulacak tesiste yüksek teknoloji, kalite ve verimlilikte üretim yapılacak.

95 bin metrekare kapalı alan üzerine inşa edilecek olan tesiste uçak ve helikopter gibi hava araçlarının yapısal parçaları üretilecek. Edinilen bilgiye göre tesiste üretilecek kompozit parçalar, dünyadaki hava yapısalları kompozit ihtiyacının %2’sini tek başına karşılayabilecek. Tesiste üretimin yanı sıra yeni ürün tasarımı ve geliştirmesi de yapılacak. Ayrıca üretim, otonom araçlar sayesinde minimum hata payı ile gerçekleştirilecek.

Alt yapısını Endüstri 4.0’a hazır hale getiren TUSAŞ, kompozit malzeme üretim tesisini akıllı dijital fabrika hale getirecek ve sanal/artırılmış gerçeklik uygulamalarını kullanarak üretimini destekleyecek. Tesiste bulunan tüm otonom araçlar, robotlar ve diğer makineler M2M iletişimi kullanacak. Bünyesinde binlerce sensör bulunacak tesiste üretim ve verimlilik anlık olarak takip edilebilecek.

Gelişmiş kesim ve ölçüm sistemleri kullanılacak olan tesiste boyahaneler dahi otonom teknolojiye sahip olacak. Üretilen tüm parçalar el değmeden boyanıp sevkiyata hazır hale getirilecek. TUSAŞ, gerçekleşen bu büyük yatırım ile üretim kapasitesini ciddi şekilde artıracak ve ihracat hacmini genişleterek ülke ekonomisine çok önemli katkıda bulunmuş olacak. TUSAŞ, bireysel üretimin yanı sıra çok uluslu şirketlerle de iş birliği yürütecek.

Kaynak : https://www.sabah.com.tr/galeri/ekonomide-bugun/tusastan-turkiyede-ucak-ve-helikopter-uretimi-icin-dev-tesis
58
5
4
0
0
Emoji İle Tepki Ver
58
5
4
0
0