Twitter, Irkçılık Tartışmaları Yaratan Algoritmasının 'Önyargılarını' Bulabilmek İçin Yarışma Başlattı

12
1
1
0
0
Geçtiğimiz yıl, Twitter'ın resim kırpma algoritmasının beyaz tenli insanları öne çıkardığı görülmüştü. Sosyal medya devi, resim kırpma algoritmasında buna neden olan 'önyargıları' araştırmak için bir yarışma başlattı.

Daha önce resim kırpma algoritmasının beyaz tenli insanları öne çıkarmasıyla ırkçılık tartışma yaratan Twitter, algoritmasında buna neden olan şeyi bulabilmek için bir yarışma başlattı. Yarışmaya hacker’ların ve araştırmacılar katılacak ve yarışmanın sonuçları, DefCon'da açıklanacak.

Twitter, yarışmacıların kaynak kodlara ve resim kırpma modeline erişim sağlamalarına izin verecek. Herhangi bir bulguya sahip olan kişilerin bir açıklama göndermesi ve bunun yanında, algoritmada çalıştırılabilecek ve sorunu gösterecek bir veri dizisinin de gönderilmesi şart koşuluyor.

'Yenilikçi' bulgulara fazladan 1,000 dolar ödül verilecek

twitter

Kazanan takıma 3,500 dolar ödül verilecekken en 'yenilikçi' ve en 'genelleştirilebilir' bulgular için katılımcılara fazladan 1,000 dolar daha takdim edilecek. Açıklanan bu ödül miktarıysa Twitter’da tartışmalara yol açtı. Birçok kullanıcı, ödül miktarının sonuna bir sıfır daha eklenmesi gerektiğini düşünüyor. Twitter’ın normal şartlarda geçerli olan hata avcılığı programının herhangi bir hata bulması hâlinde kişiye 2,940 dolarlık bir ödül sunduğunu da belirtmekte fayda var.

Twitter, ırkçılık iddiaları sonrasında Mayıs ayında bu resim kırpma algoritmasıyla ilgili kendi araştırmasını yapmış ve araştırmaya dair bir sonuç yayınlamıştı. Sosyal medya devi, o zamandan beri algoritmik kırpma önizlemeleri özelliğini kullanmayı bıraksa da özellik masaüstü sürümde hâlâ mevcut.

Twitter, duyurularını yaptığı blog sayfasında, bu yarışmanın normalde geçerli olan hata bulanı ödüllendirme programından ayrı olduğunu, yani yarışma hâricinde herhangi bir rapor gönderilirse bunun kabul edilmeyeceğini açıkladı. Yarışma için başvurular 6 Ağustos saat 23:59’da sona erecek ve kazananlar 9 Ağustos’ta Def Con AI Village’da açıklanacak.

Kaynak : https://www.theverge.com/2021/7/30/22602553/twitter-image-cropping-algorithm-bias-competition-bounty-def-con
12
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
1
1
0
0