Neil Degrasse Tyson, Olası Bir Felakette Hayatta Kalmanın Tek Yolunu Açıkladı

44
6
5
3
3
Dünya milyonlarca yıldır birçok felakete rağmen yerinde duruyor. Ancak bir sonraki olayda bu kadar şanslı olmayabilir. Neil Degrasse Tyson, dünyanın sonunu getirebilecek bir sonraki olaydan kurtulmanın tek yolunu açıkladı. Tyson'a göre düşük bir ihtimalle yaşamın devamı mümkün olabilir.

Neil Degrasse Tyson, dünyanın sonunu belirleyebilecek bir sonraki neslin tükenme olayından kurtulmanın tek yolunu açıkladı.

Çoğu biyolog, tarihte en bilinenleri 66 milyon yıl önce, dinozorların bir asteroit tarafından yok edildiğinde meydana gelmiş beş kitlesel yok olma olayı olduğuna katılıyor. Yine de bu olay, deniz yaşamının yüzde 50 ila 60'ının 443 milyon yıldan daha önce tükendiğini gören Ordovisiyen-Silüriyen neslininki kadar acımasız değildi.

Bu yıkıcı olayın, Dünya'ya elektromanyetik dalgalar gönderen uzak bir galaksidde son derece enerjik bir patlama gerçekleştikten sonra meydana geldiği teorileştirildi.

Ödüllü podcast, “Bilmeniz Gerekenler” sunumunu yapan Josh Clark, Neil deGrasse Tyson’ın StarTalk’ın son bölümünde, Ordovisyen olayı referans olarak kullanarak toplu tükenme konusunu gündeme getirdi.

 Dedi ki: “En kötüsü gelirse, kayar ve yok olup gidersek hayat yine de kesinlikle devam ederdi. Çünkü bu çok kez yaşandı. Büyükler de dahil olmak üzere beş tanesini biliyoruz. Bilim insanlarına göre Ordovisyen olayındaki gama ışını Dünya'ya yöneldi. Dünya'daki tüm yaşamı öldürmeye çok yaklaştı ama yine de yapamadı. Bir gama ışını patlaması Dünya'yı vurdu ve hayat hala devam etti. Asteroid dinozorları da sildikten sonra öylece kaldı. Hayat devam edecek, üzerine herhangi bir şey hakkında bahse girerim, gidersek bizden sonra da hayat olacaktır.” diye konuştu.

Dr. Tyson söze girdi ve tarihin kendisini tekrarlayabileceğini ortaya koydu.

“Gama ışını patlaması, hiç kimsenin o kadar hayatın bir seferde nasıl gidebileceğine dair başka bir sebep bulamadığı zaman söylenen bir şey. Burada sorulması gereken soru, yakınlarda bizi de vuracak olan bir felaket geliyor olabilir mi? Eğer olursa, bunlar yüksek enerji parçacıklarıdır ve ilk önce şu anda katledilmekte olan ilk savunma hattı ozon tabakasını yok eder. Dünyanın yüzeyine ve büyük moleküllerle bağdaşmayan yüksek enerjili parçacıklara kadar devam eder. Bu da 'her şeyi' öldürür." dedi. Bununla birlikte, hayatta kalma olasılığı düşük olsa da, Dr. Tyson insanların hayatta kalabilmelerinin tek yolunu teoriledi. “Bir mağaradaysanız hayatta kalacaksınız, ama muhtemelen ölenleri ve ölenlere bağlı olan şeyleri yiyeceksiniz. Ozon kirlenmiş olacağından korunacak yerlere gitmek zorunda kalacaksınız, yani yer altına. Bu acil bir tehdit değil, bu yüzden emniyet kemerinizi takmayın." şeklinde konuştu.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1186550/end-of-world-neil-degrasse-tyson-secret-survival-mass-extinction-dinosaurs-asteroid-spt
44
6
5
3
3
Emoji İle Tepki Ver
44
6
5
3
3