Uçaklar, Şimşek Çarpmasından Nasıl Etkileniyor?

0
0
0
0
0
İzlanda’daki bir havayolu şirketi görevlisinin şimşeğin uçağa çarpış anını görüntülemesinin ardından şu soru dillendirilmeye başlandı: Şimşekler, uçakları nasıl etkiliyor?

İzlanda’daki Keflavik Havaalanı’nda çalışan Halldor Gudmundsson isimli bir kişi, korkutucu büyüklükte bir şimşek çaktığını görmüş ve tekrar çakabileceğini düşünerek telefonuyla video kaydına başlamış. Kayıt sırasında kadrajına bir uçak giren Gudmundsson, yoğun yağışın olduğu sırada çakan şimşeğin uçağa çarptığı anı görüntülemeyi başarmış. İlginç olan durum ise uçağın hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam etmesiymiş. Peki içerisinde çeyrek ton TNT patlayıcısına eşdeğer bir enerji yüklemesinden uçaklar nasıl oluyor da sağ çıkabiliyor?

Bu konu hakkında bir açıklamada bulunan emekli pilot Chris Hammond uçağın gövdesinin elektriği iletebilen, mürettebat ve yolcular ile elektronik aletlerini ise etkilemeyen bir sistemle donatıldığını söylüyor. Metal bir ağ bulunan uçağın gövdesi, bu ağ sayesinde elektriği iletebiliyor olsa da dışarıdan gelecek elektrik yüklemesine karşı korunması için zırh işlevi gören bir mekanizmaya sahip.

Gudmundsson’un çektiği aşağıdaki fotoğrafta her şeyin olması gerektiği gibi gittiğini belirten Hammond, şimşeğin uçağa burnundan temas ettikten sonra kanat kısmından çıktığını ve uçağın içinde hiçbir hasarın olmadığını söylüyor. 

Bu yalıtım sistemi, son 20-30 yıllık bir zaman diliminde kullanılıyor. Fakat yıllar önce uçaklar bu şekilde yalıtılmış değildi. Hammond, emekli olmadan önce San Francisco’ya inmek için bekleyen bir uçakta pilotluk sırada yıldırım düştüğünü ve uçaktaki tüm ekranların karardığını söylüyor. Bu sefer de analog cihazlar devreye girdiğini söyleyen Hammond, birkaç dakika içerisinde düzelen bilgisayar sistemi sayesinde uçağı hiçbir şey olmamış gibi yere indirdiğini belirtiyor.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0