Gökdelenlerin Camlarını Temizleyecek Uçan Bir Robot Tasarlandı

10
4
1
0
0
Gökdelenlerin camları hâlâ insanlar tarafından siliniyor. Bu işlem oldukça tehlikeli ve maliyetli. Çinli araştırmacıların geliştirdiği yeni uçan robot ise bu düzeni değiştirebilir.

Gökdelenler, sürekli olarak değişen günümüz dünyasında hızla artıyor. Gökdelenlerin artışıyla birlikte bakım ve tamir masrafları da aynı oranda artış gösteriyor çünkü gökdelenlerin camlarını hâlâ insanlar temizliyor ve bu iş oldukça zor. Çin Bilimler Akademisi Shenyang Otomasyon Enstitüsü’ndeki Çinli araştırmacılar, gökdelenlerin bakımlarını yapmak için umut verici bir alternatif ürettiler: uçan robot.

Bilim insanları, son zamanlarda yüksek esneklik ve güçlü görevler için uyarlanabilirliği gösteren kollu uçan robot sistemi geliştirdiklerini belirttiler. Araştırmacılar, bulgularını, 4 ile 8 Kasım tarihleri arasında Macao’da düzenlenen robotik ve akıllı sistemler konulu uluslararası bir konferans olan 2019 IEEE/RSJ Uluslararası Akıllı Robotlar ve Sistemler Konferansı'nda (IROS 2019) sundular.

İşte gökdelenlerin camını temizleyecek uçan robot:

uçan robot

Cam ile kaplı olan yüksek binaların düzenli olarak temizliği ve bakımı, gondol sistemiyle insanlar tarafından yapıldığı için çok tehlikeli, maliyetli ve verimsiz olabiliyor. Yeni geliştirilen robot ise güvenlik ve verimlilikte büyük bir ilerlemeyi temsil ediyor. Robot, tek serbestlik dereceli bir manipülatör kolu ve altıgen rotorlu İHA sistemi içeriyor.

Yeni robot, genel duvar tırmanma robotlarıyla karşılaştırıldığında, duvar yüzeylerinde olukların üzerinden uçarak kaçabiliyor. Ayrıca uçuş sırasında etkileşimli işlemler gerçekleştirebiliyor. Tüm sistemin temas kuvvetinin herhangi bir kuvvet sensörü olmadan kontrol edilebilmesi de önemli bir nokta. Robotun tasarımcısı MENG Xiangdong, "Gücü nasıl kontrol edeceğimiz en zor sorun olarak kabul edilir çünkü uçan robotlar genellikle dış kuvvetlere karşı hassastır" dedi.

MENG, bu hedefin gerçekleştirilmesi için önce kapalı devre kontrolü olan uçan bir robotun düzenli bir yay sistemi gibi davranmasını gerektirdiğini, elastik katsayının kontrol parametreleriyle oynayarak kolayca değiştirilebileceğini belirtti. MENG, "Robotu, yaylı bir sistem olarak ele alabiliyoruz. Bu durum temas sürecinin yeterince güvenli olabileceği anlamına geliyor" açıklamasında bulundu.

Yapılan deneylerde robot, beklenenden iyi performans gösterdi:

uçan robot

Araştırma ekibi ayrıca sistemi test etmek için deneyler yaptı. Örneğin araştırmacılar, bir ampul anahtarını duvara sabitlediler, ardından robotu ışığı açmak ve kapatmak için çalıştırdılar.

Robot, anahtarı kesin kuvvet kontrolü ile güvenli ve sorunsuz bir şekilde çalıştırabildi. Başka bir deneyde ise robot, sabit bir basınç uygulanarak cam bir duvar boyunca sorunsuz bir şekilde hareket etti. Robot daha sonra cam duvara "SIA" (Shenyang Otomasyon Enstitüsü) yazmak için kolunun ucuna bağlı bir kalem kullandı.

Kaynak : https://techxplore.com/news/2019-11-worker-flies-chinese-robot.html
10
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
10
4
1
0
0