Ücretsiz VPN Servisi Kullanmanın Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

16
7
5
4
0
Günümüzde VPN kullanımı hem bireysel hem de kurumsal olarak artmış durumda. Peki ücretsiz VPN servisleri bize ne gibi avantaj ve dezavantajlar sunuyor hiç düşündünüz mü?

Günümüzde internet kullanımı iyiden iyiye yaygınlaşmış durumda. Hepimiz ortak bir ağa bağlanıyor olsak da internet kullanım alışkanlıkları kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Hem bireysel hem de kurumsal internet kullanıcıları çeşitli nedenlerden dolayı VPN kullanmayı tercih edebiliyor. Özellikle bireysel internet kullanıcıları, ücretsiz VPN servislerini ya da sitelerini fazlasıyla tercih ediyorlar.

Peki ücretsiz servislerin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

İnternette kısa bir tur yaptığınızda sayısız VPN servisi ya da sitesi olduğunu görebilirsiniz. Peki onca ücretli servis varken bu servisler neden ücretsiz bir şekilde kullanıcılara hizmet ediyorlar? Aslına bakarsanız bu servislerin bazı önemli sorunları bulunuyor. Bu sorunların başında da veri kullanım sınırlamaları ve gizlilik geliyor.

  • Veri kullanım sınırları: Ücretsiz VPN servislerinde genellikle bir veri kullanım sınırı bulunur. Bu sınır 500 MB gibi küçük bir değerden GB’lara varan değerlere kadar değişiklik gösterebilir. Ayrıca bu servisler, sizi ücretli paketleri satın almaya teşvik etmek adına bir takım hız sınırlamaları uygulayabilirler. Bu nedenle 100 Mbps internetiniz olsa dahi ücretsiz VPN servisi üzerinden 5 Mbps hız alabilirsiniz. 
  • Gizlilik: Pek çok internet kullanıcısının VPN servisi kullanmasındaki amaç, internette anonim bir şekilde rahatça dolaşabilmektir. Buna karşın özellikle ücretsiz servis sunan pek çok mobil uygulamada kötü amaçlı yazılım olduğu bilinmektedir. Bu yazılımlar sayesinde VPN servis sağlayıcısı siz internette ‘anonim’ bir şekilde dolaşırken verilerinizi toplayabilir, üçüncü parti şirketlerle paylaşabilir ya da SMS, e-posta gibi alakasız uygulamalara erişim için izin talep edebilirler.

En iyi ücretsiz VPN servisleri

VPN servislerinin sınırlamaları beni ilgilendirmiyor, gizlilik konusunda da içim rahat diyorsanız sizin için birkaç ücretsiz VPN servisi önerimiz olabilir. Aşağıdaki kısa listede size önerebileceğimiz servisleri, maruz kalacağınız sınırlamalarla birlikte sıraladık. Ayrıca ücretli ya da ücretsiz VPN servisleri hakkında bilgi almak için VPNBase.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Hangisini kullanacağınız ise tamamen sizin tercihinize kalmış durumda. 

TunnelBear

TunnelBear, en popüler ücretsiz VPN servislerinden bir tanesi. Mobil uygulamasının son derece basit ve kullanıcı dostu bir arayüze sahip olması, servisin popülerliğini artıran unsurlardan yalnızca bir tanesi. TunnelBear’ın en büyük eksilerinden biri, aylık yalnızca 500 MB kullanım sınırına sahip olması. Bununla birlikte TunnelBear hakkında bir tweet atarak sınırı 1.5 GB’a kadar artırabiliyorsunuz.

Windscribe

Windscribe, sunduğu özelliklerle en iyi ücretsiz VPN servislerinden biri olmayı başarıyor. 10 GB gibi oldukça yüksek bir veri kullanım sınırına sahip olan servis, hakkında bir tweet atılması karşılığında 5GB, arkadaş tavsiyelerinde ise 1 GB limit artışı sağlıyor. Windscribe’ın dünya çapında pek çok sunucusu bulunsa da servisi ücretsiz olarak kullanan kişiler bu sunucuların hepsine erişim sağlayamıyorlar. Dolayısı ile ücretsiz servisi kullanmak bir miktar hız kaybına neden oluyor. Bununla birlikte Windscribe’ın güçlü bir güvenlik duvarı ve reklam engelleyicisi de bulunuyor.

ProtonVPN

Listemizin en parlak isimlerinden biri olan ProtonVPN, ücretsiz kullanıcılarına hiçbir veri kullanım sınırı sunmuyor. Dolayısı ile ProtonVPN’i veri kullanımı takip etmeksizin doya doya kullanabiliyorsunuz. ProtonVPN’in eksi yanı ise internet hızını düşük bir seviyede tutması. ProtonVPN’in ABD’nin yanı sıra Avrupa’da da sunucuları bulunuyor. Eğer servisi ücretsiz olarak kullanmak isterseniz, düşük internet hızlarına katlanmanız gerekiyor. Aksi takdirde ise premium sürümü alıp maksimum hızda veri transferi gerçekleştirebiliyorsunuz.

Sonuca gelecek olursak...

Eğer kendinize ücretsiz bir VPN servisi arıyorsanız, yukarıdaki önerilerimizden birini deneyebilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken bir konu var ki hiçbir ücretsiz VPN servisi veri şifreleme hizmeti sunmaz. Ayrıca bu servislerde DNS sızıntısı koruması, otomatik kapatma anahtarı ve 256-bit şifreleme gibi gelişmiş güvenlik özellikleri de bulunmayacaktır.

Bir sonuca varmak gerekiyorsa; ücretsiz VPN servislerini kullanırken hiçbir zaman en üst seviyede güvenlik önlemine sahip olduğunuzu düşünmemeniz gerekiyor. Zira verileriniz, olası bir açığa karşı siber korsanların hedefinde bulunacaktır. Bununla birlikte VPN kullanmak, internette iz bırakmadan dolaşmanın ve normal şartlarda giriş yapamayacağınız bazı sitelere giriş yapmanın altın anahtarıdır.

16
7
5
4
0
Emoji İle Tepki Ver
16
7
5
4
0