Uçuşa Hazırlanın: Nokia Kişiye Özel 1Tbps Hızında İnternet Sunacak!

1
1
0
0
0
Nokia, Almanya’da Deutsche Telekom iş birliği ile yaptığı fiber testte 1Tbps hızına ulaştı!

Yüksek internet hızları muhabbeti uzun süredir devam ediyor. Hatta şimdiye kadar başlıkta da gördüğünüz 1Tbps hızlarını farklı operatör ve internet sağlayıcıları sunabiliyor. Fiber dünyanın olması gereken hızları olan 1Tbps gibi inanılmaz hızlı veriler şimdiye kadar hep yapılan yalın testlerde karşımıza çıkmıştı.

Ancak Nokia Bell Labs, Deutsche Telekom ve Münih Teknik Üniversitesi ortaklığında hazırlanan altyapı testlerinde “günlük normal koşullarda” 1Tbps hızına ulaşabildiler. Yani şimdiye kadar yapılan tek yüksek hız testlerinden farklı olarak normal internet yoğunluğunu simüle eden ekip, yoğunluk olmasına rağmen 1Tbps hızını verebilen ilk çalışmayı sunmuş oldular. “Probabilistic Constellation Shaping” adı verilen özel bir teknik geliştirilmesi sayesinde ulaşılabilen bu başarıda veri aktarım hızını daha düşük bant genişliğinde sunabilmesine olanak tanıyor. Klasik fiber sisteminden %30 daha iyi ve hızlı veri aktarımı sunabilen bu sistem şu anda bulunan alt yapıların fibere geçmesiyle bu hızlara ulaşabilmesine olanak tanıyacak.

Sonuç olarak yapılan gelişmeler sonucunda yıllar sonra da olsa 5G hücresel veri sayesinde telefon ve tabletlerimizde, fiber optik altyapılar sayesinde ise evlerimizde 1Tbps hızlarına ulaşabileceğiz. Ancak bu geleceğin yakın olmadığı da açık. Hele ki bu hızların ülkemize gelmesi için ciddi derecede sabırlı olmak gerekli. (Önce bi AKK/AKN kalksın da, 1Tbps hızlar olmasa da olur)

Fakat merak ettiğim nokta ise bu internet hızları nereye kadar gidecek? Veri hızları ile paralel olarak dosya ve diğer verilerin boyutları da artacağı için bundan yıllar sonra ne gibi verileri bu hızlarla aktaracağız gerçekten merak ediyorum.

1
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
1
0
0
0