UFO Konusunda İnsanların Paranoyakça Davrandıklarının Kanıtı

20
5
4
1
0
Küresel çapta UFO'larla ilgili şikayetleri araştıran kurumlar, 2012'den bu yana şikayetlerde ciddi bir azalma gözlemlediler. İnsanlar, eskiden olduğu kadar fazla UFO şikayetinde bulunmamaya başladılar. Bazı bilim insanlarının bu duruma ilişkin açıklamaları var.

1900’lü yılların ortalarından bu yana kültür endüstrisi, uzaylı kavramını her türlü içeriğin pazarlanmasında kullanmaya başladı. Bugüne kadar sayısız kitap, film, dizi izledik ve okuduk. İnsanlar, böyle hikayeler dinledikçe ya da izledikçe paranoyak olmaya başladılar. Havada görülen garip ve anlam verilemeyen nesneler UFO olarak adlandırıldılar, bu iş için örgütler kuruldu. Bugün, küresel iletişim ağları sayesinde dünyanın herhangi bir yerindeki UFO şikayetlerini anlık olarak öğrenebiliyoruz.  

Mutual UFO Network (Karşılıklı UFO Ağı - MUFON) olarak bilinen ve dünyanın en aktif topluluklarından birisi olan bir grup, 2012’den bu yana yapılan şikayetlerin sürekli azaldığını bildirdi. Şu sıralar ayda yaklaşık 7000 rapor alan kuruluş, bu rakamın çok daha fazla olduğunu belirtiyor.

Yaşanan %30 ila %40’lık şikayet oranı düşüşü, örgütün istatikçisi olarak görev yapan David Korts tarafından açıklandı.

Bir diğer örgüt olan UFO Raporlama Merkezi (NUDROC) yekilisi Cheryl Costa, son 17 yıllık şikayet oranlarına bakıldığında ilginç bir durumun göze çarptığını söylüyor. İstatistiklere göre 2001’den 2012’ye kadar artışta olan şikayet oranları, 2012’den günümüze kadar da düşüşe geçmiş durumda.  

Hem MUFON hem de NUFROC gözlem verilerini internetten ulaştırılanlara dayandırırken, MUFON ayrıca raporları inceleyen ve tespitlerini yapan bir kuruluş. Bu çalışmalar sayesinde asılsız şikayetler süreçten elenmiş oluyorlar.

İnsanların iki farklı örgütün verilerine göre belirgin bir şekilde, 2012 ve sonrasında UFO’lar hakkında şikayet etmeyi bıraklamarı son derece ilginç bir durum. Yıllarca yükselen şikayet oranlarının bir anda düşüşe geçmesi, teknolojinin gelişiyor olması durumuna da aykırı. Görüntüleme ve paylaşma teknolojileri yaygınlaşırken, normalden daha çok UFO şikayeti gelmesini beklersiniz.

UFO’lar ya da varlığına dair kanıt bulunmayan farklı şeylere ilişkin gelişen kültürün dinamiklerini araştıran bilim insanı Sharon Hill, söz konusu düşen oranlarla ilgili dikkat çekici nedenler öne sürdü. 

Hill’e göre günümüzdeki sosyal medya kültüründe, garip deneyimlerimizi ifade ederken kullandığımız fotoğraf ya da videolar, UFO’ların gerçekçiliğini sarsıyor. Yani insanlar sosyal medyanın etkisiyle artık bu tarz şeyleri eskisi kadar inandırıcı görmüyorlar.

Hill, “Gökyüzünde zaman zaman garip şeyler görülmediğini söylemek zor. Atmosferik anomaliler kesinlikle araştırılması gereken bir konu. Kendi konumuza dönecek olursak; insanların, bu nesneleri ‘bizi inceleme altına alan zeki canlılara ait olduğuna’ dair düşünceleri ortadan kalkmaya başladı.” diyor. 

Hill ayrıca UFO ya da uzaylı söylentilerinin hepsine devletler tarafından yapılan yalanlama açıklamalarının da bu süreçte etkili olduğunu söylüyor. Devletlerin “bu şeyleri araştıramazsınız, çünkü hepsi komplo” şeklindeki çıkarımlarından dolayı insanların bu şeylere güven kaybettiklerini belirtiyor.

Tüm bu bilgiler, son 6 yıldan beri azalan UFO şikayetlerinin, aslında bir tür endişe ya da ilgi düzeyiyle açıklanabileceğini de ortaya çıkartıyor. Unutmayın ki UFO’ları araştırmak için kullanılan bilim dallarıyla, insanların neden UFO’lar hakkında şikayet ettiklerini anlamak için kullanılan bilim dalları birbirlerinden çok farklıdır.

Kaynak : https://gizmodo.com/our-skies-are-more-watched-than-ever-so-why-are-report-1827284430
20
5
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
20
5
4
1
0