Ülkemizde Tartışmalara Neden Olan Uber'in Hisseleri Halka Açıldı

11
7
5
1
0
Bugün hisse başına 42 dolarlık fiyatıyla halka arz edilen Uber, New York Borsa'sında işlem görüyor.

Uber, bu sabah hisse başına 42 dolar ile halka arz edildi. Dün geceki belirlenen fiyat 45 dolardı. Bu, şirket için hayal kırıklığı yaratan bir başlangıç oldu. Uber, şu an New York Borsası'nda işlem görmeye devam ediyor.

Uber'in borsadaki başarısı toplu taşıma araçlarından ve kişisel araç sahiplerinden ne kadar müşteri kazanacağına bağlı gibi görünüyor. Uber'in ABD'deki rakibi Lyft de altı hafta önce halka arz edilmişti. Uber ve Lyft'nin şu anda tüketici ulaşım harcamalarının %1'lik pazar payına sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu şirketlerin önümüzdeki birkaç yıl içinde ABD'deki kişisel taşımacılığa ilişkin tüketici harcamalarının %10'unu elde edeceği öngörülüyor.

Otomobil satın alanların sayısı ve buna bağlı olarak kentlerdeki trafik sıkışlığı her geçen gün artıyor. Ayrıca Uber'in büyümesi de yavaşlıyor gibi görünüyor. 2016 ve 2017 yılları arasında %95 artışla 3,5 milyar dolardan 6,9 milyar dolara yükselen yolculuk gelirleri, ertesi yıl sadece %33 artarak 9,1 milyar dolara ulaştı. Platformu kullanan sürücü sayısıyla alakalı endişe duyuluyor.

Buna oranla geçen yıla oranla kullanıcı sayısında %30'luk bir artış gözlemleniyor. Ancak kullanıcı başına düşen yolculuk sayısının 5,5 oranında azaldığı görülüyor.

Şirketin büyümesi ve kârlılığıyla alakalı çok az netlik olduğu düşünülüyor. Uber'in, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na yaptığı açıklamada kârlılık elde edilemeyeceği konusunda uyarıda bulunduğu belirtildi.

Uber, kullanıcıların düşük maliyetlerle yolculuk yapabilmesine olanak sağlamak için risk sermayesi kullanıyor. Fiyatlar yükselmeye başlayınca kullanıcı sayısında azalma yaşanacağı düşünülüyor. Uber'in halka açılması yatırımcıları heyecanlandırıyor ancak halka arz, markayı uzun süredir destekleyen risk sermayedarlarının para kazanmasını sağlamanın bir yolu olabilir.

Kaynak : https://www.fastcompany.com/90344178/uber-went-public-and-a-bunch-of-rich-people-got-richer?partner=feedburner&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=feedburner+fastcompany&utm_content=feedburner
11
7
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
11
7
5
1
0