Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Kullanılan Şişirilebilir Kapsüller İçin Fon Artımı İsteniyor

3
2
0
0
0
Bu yılın başlarında kullanılmaya başlanan şişirilebilir uzay kapsülleri hakkında NASA, yeni açıklamalar yaptı. Ayrıca kapsüllerin üreticisi Bigelow; Trump’a NASA için fon çağrısında bulundu.

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotların,  uzay istasyonunda şişirilebilir bir habitat olan Bigelow Expandable Activity Module (BEAM)’ü başarılı bir şekilde kurmasının üzerinden neredeyse yarım yıl geçti. Geçtiğimiz Salı günü uzay ajansı, modüllerin 2 yıllık süreci hakkında açıklamalarda bulundu ve işleyişin gayet iyi gittiğini bildirdi.

Yapılan açıklamalara göre; şişirilebilir uzay habitatı BEAM’in türünün ilk örneği olduğu, bu yüzden gelişmelerin ancak ilerlemelerle kademeli şekilde öğrenilebildiği ve öğrenilen bu verilerin, yapısal ve termal modellerin analizleri için kullanılacağı söyleniyor.

Bigelow Şişirilebilir Uzay Habibatı

Uzay ajansı, BEAM hakkındaki açıklamalarında şu sözlere yer verdi: “Gemideki NASA sensör takımları, yerdeki ekiplerimiz ve istasyondaki astronot desteği sayesinde şişirilebilir yapıların ve yaşam alanlarının performansı hakkında son derece değerli veriler elde ediyoruz.”

Şişirilebilir bu maddeler, bir roket kapağının sınırlı çapının içinde katlı bir şekilde yörüngeye taşınıyor. Katlı haldeyken 2 metre uzunlukta olan BEAM, bu yılın başlarında şişirildiğinde neredeyse uzunluğunu ikiye katlamıştı ve çapını yüzde 40 arttırmıştı.

Şişirilebilir modüller, yörüngede daha büyük bir yaşam alanı vaat ediyor:

Uzay Habitatı

NASA’nın yaptığı açıklamalara göre şişirilebilir modüller, sert bir yapıya sahip geleneksel bir modüle göre yörüngede daha büyük bir yaşam ve çalışma alanı sunmayı vaat ediyordu.

Bu kapsülle alakalı başlarda; dayanıklılıkları, radyasyon dirençleri ve termal özellikler hakkında bazı kaygılar bulunuyordu. Ancak modül üzerinde yer alan “Dağıtılmış Etki Tespit Sistemi” tarafından toplanan altı aylık verilere göre, herhangi bir enkaz etkisi kanıtı bulunamadı.

Bigelow

Ek olarak radyasyon etkilerinin, istasyonun mevcut geleneksel modüllerinin içindeki koşullara benzer göründüğünü açıklayan NASA, modülün sabit bir sıcaklığı korumakta da oldukça iyi bir iş çıkardığını belirtiyor.

Modüllerin üreticisi Bigelow, Trump’a fon artırma çağrısında bulundu:

Bigelow CEO'su

Bu kapsüller yardımıyla potansiyel olarak "uzay otelleri" dahil olmak üzere ticari olarak genişletilebilir modüller geliştirmeyi amaçlayan kapsüllerin üreticisi Bigelow, 2020’lerde Ay’ın yakınında derin bir yaşam alanı geliştirmek istiyor. Bunun içinse NASA için bir seçenek olarak 330 metreküp genişletilebilir bir modül önerdi.

Bu öneri, NASA’nın fon ayırabileceği 6 kavramdan biri olarak görülüyor. Bu amaçla şirketin kurucusu Robert T. Bigelow, Amerikan Başkanı Trump'ı, uzayda yenilikçi fikirleri ve ekonomik gelişmeyi desteklemesi için NASA’ya daha fazla fon sağlamaya çağırdı.

Bigelow’un yaptığı NASA için fon artırma çağrısına Amerikan Başkanı Trump, henüz bir cevap vermedi. İlerleyen günlerde şişirilebilir kapsüllerin, gelecek vaatlerini yerine getirip getirmeyeceğini bekleyip göreceğiz.

Kaynak : https://arstechnica.com/science/2016/11/nasa-says-expandable-habitat-returning-extremely-valuable-data/
3
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
2
0
0
0