Rus Bilim İnsanları, Uluslararası Uzay İstasyonu İçin Ayrı Bir Modül Daha İstedi

6
5
3
1
0
Rus bilim insanları Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Rus segmentinde ayrı bir modül daha olması gerektiğini söylüyor. Araştırmacıların önerdiği bu modül spor ve tıbbi araştırmalar amacıyla kullanılacak.

Rus Bilim Akademisi Biyomedikal Problemler Enstitüsü (IBMP RAS) Asbaşkanı Yevgenia Yarmanova, yaptığı açıklamada Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) tıbbi çalışmalar ve spor için özel bir modül oluşturulması gerektiğini söyledi.

Bilim güç modülü

Yarmanova yaptığı açıklamada “ISS’teki Rus segmenti için yapılan planları hatırlayacak olursak ilk önce iki adet Bilim Güç Modülü (SPM) olması gerekiyordu. Enstitü, modüldeki standart tıbbi ekipmanların kullanılması için gerekli olan biyomedikal çalışmaların ve düzenli tıbbi testlerin yürütülebilmesi için içerisinde standart tıbbi kontrol ekipmanları, şişirilmiş vakum giysisi ve tüm spor aletlerinin olduğu medikal modüle ihtiyaçları olduğunu Roscosmos’a sürekli yazarak belirtti” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Uzay İstasyonu

Ancak Yarmanova, Uluslararası Uzay İstasyonunda sadece bir Bilim Güç Modülü’nün kullanılması gerektiği kararını hatırlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle Rus yörüngesel istasyonunun oluşumu için Rus segmenti modüllerinden bazılarının muhtemelen ayrılacak olması ışığında İkinci Bilim Güç Modülü’nü oluşturma fikrine geri dönülmesi doğru hamle olurdu. O zaman bu modülde tıbbi ekipmanlar için yürüme bandı ve germe aleti konulabilirdi. Elimizde tasarım tasladığı var, bu fikre geri dönebiliriz.”

Zvezda modülü

uluslararası uzay istasyonu

Şu an için Uluslararası Uzay İstasyonu Rus segmetinin tüm spor aletleri, Zvezda modülünde bulunuyor. Bu modülün içerisinde spor aletlerinin yanı sıra uyuma kabinleri, tuvalet, merkez kontrol çubuğu ve yemek masası yer alıyor.

Roscosmos, 2015 yılında, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 2024 yılında sonlanması halinde en yeni üç modülünü ayırma planını ve üslerinde Ulusal Rus Yörünge İstasyonu’nu oluşturma planını açıklamıştı. Gelecekte bu istasyonun iki yeni modülle daha genişletilmesi de teklif edilmişti. Bu modüllerden bir tanesinin geçit diğerinin ise dönüştürülebilir olması konuşulmuştu.

Şu an Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Kanada, Japonya, Rusya, ABD ve Avrupa Uzay Ajansı’nın içerisinde Almanya, Fransa, İspanya, Birleşik Krallık gibi ülkelerin de yer aldığı on bir üyesi bulunuyor.

Kaynak : https://sputniknews.com/science/201911101077270037-russian-scientists-propose-creation-of-separate-iss-module-for-sports-medicine/
6
5
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
6
5
3
1
0