Uyumadan Önce Telefona Bakmanın Ruhsal Sağlığa Etkisinin Çok Az Olduğu Ortaya Çıktı

21
5
2
2
0
Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar sonucunda, uyumadan önce telefon başında geçirilen zamanın ruhsal sağlığa düşünüldüğü kadar etki etmediği ortaya kondu.

Dünyanın en ünlü üniversitelerinden birisi olan Oxford'da, farklı ülkelerde yaşayan yaklaşık 17 bin gençten veri alındı. Alınan verilerin sonucunda gece yatmadan önce telefonda geçen vaktin, gençler üzerinde ruhsal bir etkisi olduğu ancak bu etkinin büyütülecek seviyede olmadığı sonucuna varıldı. Araştırmacılar verileri 3 farklı şekilde topladı. Daha önce yapılan benzer testlerdeki prosedürlerin ağırlaştırıldığını belirten uzmanlar, gençlerin ruhsal sağlıklarındaki etkinin çok az olduğunu belirledi.

Araştırmacı ekip, ebeveynlerin daha sakin olmaları gerektiğini, medyanın konuları abarttığını belirtti. Yapılan bu araştırmanın, teknolojinin insan psikolojisi üzerindeki etkilerinin araştırılması konusunda yeni bir temel inşa etmesi gerektiği belirtildi. Geçtiğimiz Ocak ayında, Kraliyet Pediatri ve Çocuk Sağlığı Koleji (RCPCH) ise yatmadan bir saat önce ekranların mutlaka kapatılması gerektiğini belirten bir açıklama yapmıştı. Kurum tarafından yapılan bu açıklamanın sadece aileleri gerdiğini belirten araştırmacılar, bu yaygın inanışın sorgulanması gerektiğini dile getirdi.

Araştırmanın son notlarına bakıldığında toplumdaki yaygın inanışı destekleyen bir kanıya varılabiliyordu ancak bu çoğu insanın bildiği bir noktaydı. Gün içerisinde zamanının büyük bir çoğunluğunu telefon başında geçiren kişilerin gece vaktinde de telefona bakmalarının ruhsal sağlığa etkisi olduğu söylendi. Tüm bunların yanı sıra gün içerisinde telefonun kullanımını abartmayan kişilerin de endişe etmemesi gerektiği belirtildi.

Kaynak : https://www.independent.co.uk/news/health/screen-time-teenagers-bedtime-blue-light-sleep-smartphones-oxford-research-a8856381.html
21
5
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
21
5
2
2
0