Uzay Keşifleriyle Alakalı Cevaplanması Gereken Etik Değerlere Dayalı 8 Soru

23
7
5
4
3
İnsanlık, uzay keşiflerine hızla devam ediyor. Peki uzay keşifleri yaparken dikkat etmemiz gereken etik noktalarla ilgili yeteri kadar bilinçli miyiz?

Uzmanlara göre uzayda keşiflerimize devam ederken, adeta kural niteliğinde cevaplar bulmamız gereken etik açıdan hayli önemli bazı sorular bulunuyor. İşte onlardan bazıları:

1. "Bizi etkileyip etkilememesinden bağımsız olarak, evrenin geri kalanını umursamamıza gerek var mı?"

Belki de en temel soru bu. Örneğin Neptün'e göndereceğimiz uzay araçları veya mikroplar, bizleri etkilemez; ancak bizi etkilemiyor olsa bile Neptün'e gezegenimizdeki yaşamı bulaştırmak, orada uzay çöplükleri bırakmak ne kadar doğru?

2. "Mikrobiyal yaşamı nasıl değerlendirmeliyiz?"

Bilim insanlarına göre bir gün dünya dışı yaşamla karşılaşırsak, bu büyük ihtimalle mikroplardan oluşacak. Gezegenimizde insanlar dışındaki hiçbir canlıya pek değer verdiğimiz söylenemez, yaşam alanlarını yok ediyor ve gezegen bize aitmiş gibi yaşıyoruz. Hayvanlara ve bitkilere karşı bile bu kadar acımasızken, farklı bir gezegende yaşayan mikropların doğal ortamına saygı duyacak mıyız? Mikrobiyal yaşama nasıl bir değer biçmeliyiz? Bu soruyu cevaplandırmak çok önemli.

3. "Yaşama elverişli olmayan gök cisimlerini önemsemeli miyiz?"

Sırf yaşama elverişli değil diye, bir gezegeni veya uyduyu çöplük gibi kullanabilir miyiz; yoksa o gezegeni temiz tutmak en önemli görevimiz mi olmalı? Bu soru da, kanun niteliğinde bir cevaba sahip olması gereken sorulardan.

4. "Diğer gezegenlerdeki çevreyi koruma yükümlülüğümüz var mı?"

Diğer gezegenlere astronot, uzay aracı veya robot gönderdiğimizde, gezegenimizdeki hiçbir canlının bu insanlar veya araçlar üzerinde kalmamasına ekstra özen göstermekteyiz. Çünkü bu canlılarla orayı kontamine edersek, oradaki olası yaşam formlarını yok etmemiz bile olası. Öyle olmasa bile, orada canlıya rastlarsak, o canlının uzay araçlarımızla gitmediğinden emin olmamız da gerek. Bu nedenle gezegenleri korumak, önemli bir iş.

5. "Biyolojik kontaminasyon dışında, keşfedilen gezegenlere başka ne türde zararlar verme ihtimalimiz bulunuyor?"

Örneğin örnekler toplamak için kazı veya patlatma çalışmaları yapabilir miyiz, kullandığımız araçları gezegene öylece bırakabilir miyiz? Yoksa bunları yapmamamızı sağlayacak kanunlar mı konulmalı?

6. "Gezegen ve uydular tamam, peki asteroitlere yaklaşım nasıl olmalı?"

Bilim insanlarına göre asteroitlerde trilyonlarca kiloluk değerli mineraller bulunuyor. Bu mineralleri Dünya'ya getirmeyi başarabilirsek, müthiş bir iş başarmış olacağız. Fakat bu durum, asteroitleri kimsenin umursamamasına ve öylece kullanabileceğimizi düşünmemize neden oluyor. Bu doğru bir yaklaşım mı, tartışmak gerekiyor.

7. "Uzayda etik davranmak zorunda olmadığımızı gösteren argümanlar bulunuyor mu?"

Örneğin elde edilecek maddi kazançlar veya bilimsel kazanımlar, etik davranmadığımız durumları telafi edecek kadar değerli olabilir mi?

8. "Başka bir gezegene gidebilecek konumda olsaydık, Dünya'yı tam olarak hangi koşullar altında terk ederdik?"

Son soru ise belki de en önemlilerinden. Diyelim farklı bir gezegene taşınabilecek durumdayız, Dünya'yı istediğimiz zaman terk edebiliriz. Peki bu terk etme sürecine ne zaman başlayacağız? Yeni gezegen bulur bulmaz gidecek miyiz, yoksa Dünya'nın iyice yaşanamaz hale gelmesini mi bekleyeceğiz? Yaşanamaz halin kıstası tam olarak nedir? Bu önemli soru, son ve belki de yanıtlanması en zor olan soru aynı zamanda...

Kaynak : https://theconversation.com/eight-ethical-questions-about-exploring-outer-space-that-need-answers-98878
23
7
5
4
3
Emoji İle Tepki Ver
23
7
5
4
3