Uzaydan Gelen Gizemli Sinyaller İçin Ortaya Atılan 'Yıldız Depremleri' Teorisi

19
2
2
1
0
Bilim insanları, yıllardır nedeni ve nereden geldiği bilinmeyen radyo sinyallerinin nedenini ortaya çıkarmış olabilir. Araştırmacıların bulduğu birtakım veriler, hızlı radyo patlamaları hakkında yeni bilgiler veriyor.

Hızlı radyo patlamaları (FRB) olarak adlandırılan, uzaydan gelen gizemli sinyaller; gök bilimciler için yıllardır nasıl meydana geldiği bilinmediğinden hep ilgi çekici bir konu olmuştur. Şimdi, en garip FRB türlerinin nasıl oluşabileceği hakkında yeni bir ipucu ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu patlamalarının bazılarının yıllar boyunca tekrar ettiğini gözlemledi.

Patlamaların nedeni ise iki yıldızın çarpışmasından meydana gelen yıldız depremleri olabilir. Araştırmacıların tespit ettiği yaklaşık 100 FRB’nin çoğu, tek bir patlamadan meydana geliyor ancak birkaç hızlı radyo patlamasının tekrar ettiği gözlemlendi. Bu durum, FRB’lerin nereden geldiklerini ve nasıl ortaya çıktığını anlama işini oldukça kolaylaştırıyor.

Hızlı radyo patlamalarının kaynağı, nötron yıldızları olabilir:

yıldız depremi

FRB 171019 olarak isimlendirilen bir hızlı radyo patlaması, ilk kez 2017 yılında büyük bir patlama anında kaydedildi. Bu patlamayı, yaklaşık 600 kat daha sönük olan patlamalar izledi. İlk patlamadan sonraki patlamalar, FRB 171019’dan farklı türde gerçekleşti. Çin Pekin Üniversitesi'nden Jinchen Jiang ve meslektaşları, FRB 171019’da görülen art arda gelen patlamaları hesaba katan bir model yarattılar. Araştırmacılar, iki nötron yıldızı çarpıştığında ilk parlak patlamanın oluşturulabileceğini öne sürdüler.

Nötron yıldızları oldukça yoğun nesnelerdir. İki nötron yıldızı yörüngede döndüğünde, çarpışmadan önce daha yakın dönmeye başlarlar. Farklı katmanlarda potansiyel olarak farklı dönme hızlarına sahip daha büyük bir nötron yıldızı olabiliyor. Bu durum, zayıf patlamalar olarak gördüğümüz radyasyonu ortaya çıkaran yıldızların vücutlarında güçlü salınımlar yaratabiliyor.

Las Vegas Nevada Üniversitesi'nden Bing Zhang. “Bu durum, FRB'lerin nasıl oluştuğuyla ilgili birçok öneriden yalnızca bir tanesi. Bunun gerçekten böyle gerçekleştiği üzerinde bahse giremem ama bu, büyük bir olasılık" açıklamasını yaptı. Zhang, şüpheci olduğunu belirtti ve bunun nedeni olarak FRB 171019’un sadece son birkaç yıldır gözlemlenmesini gösterdi. Zhang, "Gelecekte bu kaynaktan tespit edilen daha parlak bir patlama olduğunu varsayalım. Bu durumda, bu model geçersiz hâle gelecek ”dedi.

Kaynak : https://www.newscientist.com/article/2218829-weird-repeating-signals-from-deep-space-may-be-created-by-starquakes/
19
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
2
2
1
0