Bilim İnsanları, Uzayda İlk Defa Et Üretmeyi Başardı

14
8
6
3
3
2018 yılında İsrail merkezli Aleph Farms şirketi, 3 boyutlu yazıcı kullanarak etin dokusu ve yapısını taklit eden hücre kültürlü bir et parçası üretmişti. Şirket şimdi de Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) et üretilmesi için ön ayak oldu.

3 boyutlu yazıcılarla bugüne kadar birçok nesne üretilebildi. 3 boyutlu yazıcıların yaygın olarak kullanılmaya başlamasının ardından, bu yazıcılarla et üretilebileceği araştırmacılar tarafından belirtilmişti. 

3 boyutlu yazıcılarla et üretimi, 2018 yılında İsrail merkezli Aleph Farms şirketi tarafından başarıldı. Şirket, etin dokusu ve yapısını taklit eden hücre kültürlü bir et parçası üreterek dünyanın laboratuvarda üretilen ilk bifteğini ortaya çıkarmıştı.

uzay et

Aleph Farms şirketi, yaptığı açıklama ile Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) 3 boyutlu yazıcı ile et üretebildiklerini açıkladı. Şirket, 26 Eylül’de Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Rus bölümünde 3 boyutlu yazıcı ile et ürettiğini açıkladı. 

Astronotlar, Rus firması 3D Bioprinting Solutions tarafından Dünya’dan gönderilen büyükbaş hayvan hücrelerini kas dokusuna dönüştürmek için koaksiyel bir doku kullandılar. Başka bir deyişle, Astronotlar, mikro yerçekiminde ilk defa et üretmeyi başardılar. 

uluslararsı uzay istasyonu

Yapılan çalışma sadece ISS’de bulunan astronotların değil aynı zamanda uzayda yapılacak bütün çalışmalarda taze et üretilebileceğini ve son derece kötü koşullarda sistemin çalışabilmesini kanıtlamış oldu. 

Aleph Farısın CEO’su Didier Toubia, The Guardian’a yaptığı açıklamada, “İşlenmiş etin her zaman, her yerde, her koşulda üretilebileceğini kanıtlıyoruz. İhtiyacı olan nüfusa tam ve doğru zamanda gıda üretmek için potansiyel olarak güçlü bir çözüm sağlayabiliriz” dedi. 

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/astronauts-grew-space-meat-first-time
14
8
6
3
3
Emoji İle Tepki Ver
14
8
6
3
3