Uzaydan Gelen Işınlar, Mars’a Yolculuk Yapanların Beynine Zarar Verebilir!

0
0
0
0
0
Yapılan yeni bir çalışmaya göre Mars yolcularının beyinlerinde olumsuz değişimler olabileceği tahmin ediliyor.

Mars’a yolculuk; günümüzde, insalık tarihinde hiç yakın olmadığı kadar yakın. Peki bunun için yarışan Boeing ve SpaceX gibi firmalar, insan üzerindeki etkilerini ne kadar araştırıyorlar? Bunu bilemiyoruz fakat yakın zamanda yayınlanan bir çalışmanın bulguları, Mars’a seyahatin düşünüldüğü kadar kolay olmayacağı yönünde.

Uzay radyasyonu, astronotlar üzerinde kötü etkiler bırakıyor fakat daha kötüsü de var: Kozmik ışınlar. Uzayın derinliklerinden gelen bu radyoaktif ışınlar astronotların beyinlerine zarar verebilir.

“Nature’s Scientific Reports”ta yayınlanan bir çalışma “uzay beyni”nin işlevlerde bozukluk ve hatta bunama ile karşılaşacağı düşünülüyor. Bulgular, birçok potansiyel sağlık bozukluğunun oluşabileceği yönünde. İki buçuk yıldan uzun olacak Mars görevinde astronotlar, uzun süreli radyasyona maruz kalacaklar. Bunun sonucunda neler olabilir?

Kaliforniya Üniversitesi’nden Charles Limoli; hafızada bozukluk, anksiyete, depresyon, erken bunama ve çeşitli bozulmalarla karşılaşılacağını söyledi. 12 ile 24 hafta arası radyasyona maruz bırakılan kobaylar üzerinde ortaya çıkan bulgular endişe verici.

Uzayın derinliklerinden gelen ışınlara insan beyninin ne tepki vereceğini tahmin etmeye çalışan bilim insanlarının bulguları ne ölçüde doğru, henüz kesinleştiremiyoruz. Ancak ortada bir gerçek var ki Mars astronotları, bu görevi seçerek ciddi bir risk alıyorlar.

Kaynak : http://www.seeker.com/mars-astronauts-nasa-spacex-human-health-brain-neurology-2039414038.html?sf39495284=1
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0