Vahşi Doğada Yay ve Ok Yapmanın En Pratik Yolu

38
11
3
2
1
Hayati durumlarda kullanmak veya sadece kampta, avcılık ya da nişancılık yeteneklerinizi göstermeyi arzu ettiğinizde elinizde bir yay ve okun bulunması kuşkusuz son derece havalı olurdu.

Sağlam-kaliteli bir takım yapmak her ne kadar fazladan vakit ve beceri gerektirse de, işinizi görebilecek bir takımı kısa sürede ve fazla zorlanmadan hazırlamak da mümkün.

Evvela, hemen hemen serçe parmağınız kalınlığında birkaç adet ok gövdesi budayın. Örneğin kızılcık veya yaban gülleri bunun için bir hayli uygun ama, düz olan herhangi bir dal da işimizi görür. 

Ardından, yay için ortalama bir cm genişliğinde (tabii ne denli ağır veya güçlü bir yay yapmak istediğinize göre de değişir) düz bir fidan veya dal kesin. 

Yay için birçok ağaç türü uygundur ancak kaya armudu, çitlembik veya yalancı portakal, daha kaliteli bir gövde sağlar.

Yayınız için tercih ettiğiniz dalı soyun ve 2 ucundan birkaç cm boşluk kalacak biçimde derin çentikler atın. Kirişin esnekliği adına paraşüt kordonun dış bölümünü kullanmak oldukça makul! Bunun için de önce paraşüt kordonunun uçlarına ilmekler atın ve çentiklere geçirerek sabitleyin. 

Akabinde ise ok gövdelerini soyun, kalın ucu bıçakla oyarak sivriltin ve ince kısmına da kiriş kertiği oyun. (Kertiğin biraz altına, kıymık batmasını engellemek için paraşüt kordonundan bağlayabilirsiniz.) 

Son olarak, kordonun iç bölümündeki ince halatları oklarınızın kirişlerine tüy bağlamak için kullanın.  Ve işte yay-ok takımınız hazır.

Kaynak : https://popsci.com.tr/vahsi-dogada-nasil-hizlica-ok-ve-yay-yaparsiniz/
38
11
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
38
11
3
2
1