VAR Sistemi, Rusya'da Düzenlenen 2018 Dünya Kupasına Damgasını Vurdu

35
2
2
0
0
Turnuva içerisinde kullanılacağı açıklandığı andan itibaren büyük tartışmalara yol açan VAR sistemi, bazı futbolseverler tarafından sevilmeye başlandı bile.

Dünyanın en büyük futbol organizasyonu olarak kabul edilen Dünya Kupası, geçtiğimiz günlerde Rusya'da oynanmaya başladı. Futbol ile teknolojinin buluştuğu VAR sistemi ise bu turnuvada hakemlerin işlerini kolaylaştırmak adına kullanmaya başlandı. En başından beri futbolun doğasına aykırılığı tartışılan VAR sistemi, bazıları tarafından oldukça sevilmeye başlandı.

Daha öncesinde Bundesliga ve Serie A gibi dünyanın büyük liglerinde uygulanan VAR sistemi, video yardımcı hakemlerin 33 farklı kameradan gelen video görüntülerinin yardımıyla, sahadaki hakemle doğrudan iletişim kurmasından ibarettir. Uygulandığı ilk zamanlarda yaşanan sorunlar, oyunun soğuması ve kararın zaman alması gibi olumsuz yönler çok fazla tepki almıştı. Ancak 2018 Dünya Kupası'nda bu sistemin oldukça seri ve doğru kararlar verme konusunda hakemlere yardımcı olduğunu görmüş olduk.

Heyecanla izlediğimiz 2018 Dünya Kupası sırasında penaltı sayılarının artmış olduğuna ve yanlış penaltı kararı verilmediğine tanık olduk. İlk olarak Fransa - Avustralya maçında penaltı kararı verilmiş ve iki takım da sistem sayesinde birer penaltı kazanmıştı. Son olarak ise 27 Haziran tarihinde oynanan Güney Kore - Almanya maçında, Asya temsilcisinin ofsayt olmayan golü VAR sistemi aracılığıyla tespit edildi.

Tenis, Kriket ve Amerikan Futbolu gibi spor dallarında kullanılan kamera sisteminin genellikle futbolun doğasına ters olduğu söylenmekteydi. Ancak unutulan bir nokta vardı ki her sporun herhangi bir şüpheye yol açmayacağı kadar adil yönetilmesi gerekiyor. Bu noktada VAR sisteminin Dünya Kupası'nda favori gösterilmeyen birçok takımın hak ettiği sonuçları almasında yardımcı olduğunu söyleyebiliriz.

2010'da düzenlenen Dünya Kupası'nda iki ezeli rakip Almanya ve İngiltere, karşı karşıya gelmiş ve kazanan Almanya olmuştu. Ancak maç içerisinde yaşanan bir pozisyon adeta kupanın bile önüne geçmeyi başarmıştı. Dakikalar 38'i gösterdiğinde İngiliz oyuncu Frank Lampard, ceza sahası dışından kaleye doğru bir şut göndermiş ve top üst direğe çarparak açık bir şekilde çizgiyi geçmişti. Gol çizgisi veya VAR teknolojisi olmaması nedeniyle hakemler yanlış bir karara imza atmıştı.

Maçı kaybeden İngilizler bu olayı yıllarca dile getirmiş ve haklarının yendiğini söylemişti. FIFA'nın verdiği kararla bu sene Dünya Kupası'nda da gördüğümüz VAR sistemi, bütün önyargılara rağmen futbolseverlerin beğenisini kazanmayı başarmış gibi görünüyor. Bakalım önümüzdeki sezon ülkemizde de uygulanması beklenen VAR sistemi, sezon içerisinde neredeyse her maç yaşanan hakem tartışmalarına bir son verebilecek mi?

Kaynak : https://www.cnet.com/news/world-cup-2018-var-better/
35
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
35
2
2
0
0