Vatandaşlarını Sürekli İzlemek İsteyen Çin ‘Drone Güvercinler’ Kullanmaya Başladı

47
7
6
6
2
Çin hükümetinin toplum üzerindeki baskıyı arttıracak araçlarına bir yenisi daha eklendi. Artık dünyanın en kalabalık ülkesindeki insanlar, güvercin şeklindeki yüksek takip donanımlarına sahip drone'lar tarafından izlenebilecek.

Geçtiğimiz aylarda “vatandaşlık puanı” ile ciddi tartışmalara yol açan Çin hükümeti, insanları günden güne araçları artan bir baskı imparatorluğu altında yönetmeye başladı. Ülkenin bir süredir yapay zeka yazılımlarıyla vatandaşları hakkındaki bilgileri en ince detayına kadar takip etmesi, güvenlik amacıyla 1.5 milyara yakın insanın yüzlerinin taranmasına bir yenilik daha eklendi. Muhtemelen bu sistem de taranan yüzleri tanımlayabilecek yazılımlara bağlı olacak. 

Yapay zekaya dair korkuların bir bir gerçekleştiği Çin’de artık gökyüzünde süzülen bazı güvercinler ya da martılar gerçek olmayacaklar. Çünkü hükümet yüksek çözünürlüklü kameralar ve sensörlerle donattığı gizli drone cihazlarını kuş formuna soktu. 

Çin’de uçacak kuş drone'lar tam olarak şöyle görünecek:

Şimdilik 5 farklı Çin kentinde yürütülen proje, hükümet ajansının aktardığı detaylara göre çoktan test aşamalarını geçti ve aktif şekilde kullanılamaya başlandı. Tüm sistemlerin Çin’deki Politeknik Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Song Bifeng tarafından tasarlandığı be yönetildiği söyleniyor. Bifeng’in daha önceki projeleri arasına Chengdu J-20 adındaki bir savaş uçağı da bulunuyordu. 

Kuş drone'lar, aynı zamanda kanat çırptıkları için dikkatlerden kaçmaları son derece kolay olacak. Her bir drone üzerinde kamera ve sensörler dışında bir GPS anteni, uçuş kontrol birimi ve uydu ile doğrudan iletişime geçmek için gerekli donanımlar bulunacak.  
 

Kaynak : https://www.cnet.com/news/china-launches-high-tech-bird-drones-to-watch-over-its-citizens/
47
7
6
6
2
Emoji İle Tepki Ver
47
7
6
6
2