Vay Vay Vay: Zuckerberg, Seçimi Kazandıktan Sonra Gizlice Trump’ı Aramış

29
2
1
1
1
2016 yılında ABD’de düzenlenen başkanlık seçiminde kazanan Donald Trump oldu. Bu sırada Facebook’un seçimden önce halkın üzerinde ciddi bir etki yarattığına dair iddialar atıldı. Zuckerberg bunları hiç kabul etmedi, Trump ile sık sık atışıp düşman göründüler. Aynı Zuckerberg’in seçimin hemen sonrasında Trump’a tebrik telefonu açtığı ortaya çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın kazandığı seçimlerle ilgili, belki de bütün teknoloji dünyasını ilgilendiren çalkantılar bitmiyor. Açık şekilde Donald Trump ile birbirlerine giren Mark Zuckerberg’in aslında bunu danışıklı dövüş olarak yaptıklarına dair iddiaları ciddi şekilde destekleyen bir gelişme yaşandı. 

Her şeyden önce, Facebook’un ABD seçimleri sırasında hangi iddialarla saldırdığı, dünya politikasına nasıl alet olduğunu anlamak için buradaki içeriğimizi okuyabilirsiniz. 

Trump’ın tek rakibi Hillary Clinton’a karşı zafer elde ettiği seçimden sonra Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, bizzat Trump tarafından seçilen gizli bir hattan arama yaptı. BuzzFeed News’a çeşitli kaynakların da doğruladığı bu çağrıda Zuckerberg, Trump ve kampanya ekibini kutladı. Bu ekip Facebook reklamları için milyonlarca dolar harcamıştı.

Zuck ve Trump arasında geçen samimi sohbete şahit olan üç kişi de bu gelişmeyi onayladı. Bu gizli ve çok önemli görüşmenin ifşa edilmesinin ardından Facebook ve Beyaz Saray Basın Ofisi, herhangi bir konuda cevap vermedi. 

Facebook kamuoyu karşısında Trump’ın seçmenlere ulaşmak için tercih ettiği kilit bir kanal olduğunu kabul etmese de, kampanyadan sorumlu olan tecrübeli isimlerden bazıları “Facebook olmasaydı kazanamazdık” itirafında bulundular. Hatta bu iddiaların ortaya çıktığı aylarda Facebook bünyesinden bazı önemli simalar da ayrılmışlardı. 

Facebook’tan Trump’a özel pazarlama stratejisi: “Dene, Öğren, Adapte Ol”

Seçimlerden önce kampanyanın yürütülmesi sırasında Facebook, Trump’ın kampanyası için hızlı ve deneysel olan pazarlama tekniğini ilk kez kullandı. Hatta bu pazarlama tekniğini bir model haline getirmek için seçimlerden daha büyük bir pazar bulamazdı. Kısaca TLA olarak bilinen tekniğin adı “Test, Learn, Adapt” olarak biliniyor. 

Trump kampanyası, Facebook'un bu modeli sayesinde hızlı ve etkili şekilde insanların aklındaki tercihleri değiştirdi. Facebook bu kampanya sırasında öğrendiği şeyleri, şu anda yalan haberlere karşı düzenlediği kampanyalarda uyguluyor.

Kaynak : https://www.buzzfeednews.com/article/ryanmac/congratulations-zuckerberg-call-trump-election-2016
29
2
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
29
2
1
1
1