Venüs'te Hala Aktif Volkanlar Olabilir!

0
0
0
0
0
Köln'de bulunan Alman Uzay ve Havacılık Merkezi'nden Piero D'Incenno ve beraberindeki ekibin yaptığı araştırmalara göre; Venüs gezegeninde halen faaliyetini sürdüren volkanlar bulunuyor olabilir.

Venüs’ün güneş sistemimizdeki diğer gezegenler arasında en fazla sayıda volkana sahip olan gezen olduğu bilinen bir gerçek. Ancak bu volkanların faaliyetlerini sürdürüp sürdürmedikleri konusu ise halen bir muamma. Yapılan son araştırmalara göre, bu volkanlardan birinin halen faal olduğunu söylemek mümkün.

Venüs'te bulunan Idunn Mons adlı devasa volkanın çapı yaklaşık 193 km uzunluğunda. Dünyamızda var olan en büyük volkan ise 120 kilometrelik çapıyla Mauna Loa. Kızıl ötesi kameralar kullanılarak 2006-2007 yıllarındaki Venus Express uzay araştırması sırasında çekilen fotoğraflarla, NASA’nın 90’larda çektiği yüksek çözünürlüklü radar fotoğrafları arasında karşılaştırmalar yapan araştırma ekibi, volkanın etrafında yeni lav akıntılarının izlerine rastlamışlar. Ayrıca oluşan bu yeni kaya şeklindeki cisimlerin, kızıl ötesi kameralar sayesinde diğerlerine göre daha yüksek ısılara sahip olması, ekip tarafından gözlemlenen bir başka unsur olmuş.

Tüm bunlara rağmen Idun Mons’un halen faal bir volkan olduğunu söylemek için henüz erken. Ancak hem Japonlar’ın Akatsuki isimli uzay mekiği Venüs üzerindeki araştırmalarını sürdüyor, hem de NASA, VERITAS ismini verdiği düşük bütçeli bir uzay araştırması ile konuya dair bilgileri edinmeye devam ediyor. Bakalım gerçekten Dünyamızın ikiz kardeşi Venüs’te halen faaliyetini sürdüren volkanlar bulunuyor mu?
 

Kaynak : https://www.engadget.com/2016/10/19/venus-active-volcanoes/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0