Venüs'ün Değişken Hava Koşulları, Gezegenin Günlerinin Süresini Değiştiriyor

17
3
2
1
1
Yeni yapılan bir araştırma, Venüs'ün yoğun hava koşullarının, gezegenin gün sürelerini değiştiriyor olabileceğini ortaya koydu.

Venüs, Güneş Sistemi'miz içerisinde Dünya'ya en çok benzeyen gezegen olma özelliğine sahip. Büyüklük olarak Dünya'mız ile hemen hemen aynı boyutlarda olan Venüs, aynı zamanda tıpkı Dünya gibi karbondioksit bazlı bir atmosfere de sahip. Ancak aramızda tabii ki büyük de bir fark var; Venüs'ün ekstrem hava koşulları. 

Yeni gerçekleşen bir simülasyon çalışmasında ise gezegenin dağları ile atmosferi arasındaki etkileşimin, gün süresini 2 dakikaya kadar kısaltma durumu olduğu gözlemlendi. Venüs'ün genel özelliklerine bakmamız gerekirse; gezegenin güneş etrafında bir turu 225 günde tamamlanıyor. Ancak Venüs'ün dönüş yönü dünyanın tam tersi yönde gerçekleşiyor. Bu sebeple de Güneş, gezegende 'bir günde' iki kez doğuyor.

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Dairesi, Akatsuki adındaki uzay aracı sayesinde Venüs'e dair pek çok önemli bilgi elde etti. Bu bilgilerden en ilgi çekici olanı ise Venüs'ün atmosferindeki bazı bulutsu yapıların, sert rüzgarlara rağmen hareket etmediği bilgisi oldu. Araştırmayı yürüten ekip, bu durumun sebebinin, hızla akan bir nehirde suların kayaya çarması gibi, atmosferde oluşan bulutların da rüzgarlarla aniden çarpışması olduğunu düşünüyor.

UCLA'dan ve Fransa'daki Paris-Saclay Üniversitesinden iki araştırmacı, Akatsuki'nin verilerini, Venüs'ün atmosferinin modellendiği bir simülsayona ekledi. Elde edilen sonuç ise ilk araştırma ekibinin tahminini doğrular nitelikte. Gerçekten de bu hareketsiz bulutsu yapıların dağlar ile girdiği etkileşim sonucu ortaya bir tür 'yerçekimi dalgası' çıkıyor. Bu da Venüs'ün dönüş hızı da hesaba katılarak incelendiğinde, gezegenin gün süresini iki dakika kadar kısaltıyor.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, bunun yalnızca hesaplamalar sonucu elde edilmiş bir veri olduğunu vurguluyor ve henüz gezegeni bu şekilde inceleme fırsatı bulmadıklarını da ekliyorlar. Ancak gelecekte Venüs'ün atmosferine dair öğrenilecek her türlü bilgi oldukça kritik, çünkü bu sayede kendi gezegenimizdeki bazı anomalileri de açıklayabileceğimiz düşünülüyor.

Kaynak : https://gizmodo.com/extreme-weather-on-venus-might-change-the-length-of-its-1826917111
17
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
17
3
2
1
1