Venüs ve Uranüs, Diğer Gezegenlere Göre Neden Ters Yönde Dönüyor?

191
22
19
11
9
Uzayda hala çözülmeyi bekleyen birçok gizem bulunuyor. Bunlardan biri de Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlere göre Venüs ve Uranüs’ün ters yönde dönmesi.

Gezegenlerin hepsinin aslında Güneş Sistemi’nin mekaniğine ayak uydurarak aynı şekilde dönmeleri gerekiyor. Fakat Venüs kendi ekseni etrafında doğudan batıya doğru dönerken Uranüs ise daha yana yatık şekilde, kendi yan tarafından dönüyor. Peki buna sebep olan şey ne? Neden Güneş’in dönüşüne karşı gelecek şekilde dönüyorlar?

Ortaya atılan hipotezler, Venüs ve Uranüs’in ilk olarak saat yönünün tersi yönünde döndükleri yönünde. Fakat kendilerini farklı yönlere döndüren büyük cisimler (bunlar diğer gezegenler de olabilirler) sebebiyle de belli bir noktada öylece kalmış oldular.

Bununla ilgili 2011 yılında yapılan canlandırmalar, küçük bir çarpışmanın Uranüs’ün dönüşünü 98 derecelik açıya getirdiğini ortaya çıkarıyor. Bu durum, gezegenin aynı açıda dönmelerine sebep olabilir. Fakat daha büyük bir çarpışma olsaydı böyle bir şey muhtemelen gerçekleşmeyecekti.

Gök bilimcilerinin 2009 yılında ortaya attıkları başka iddia ise Uranüs’ün bir zamanlar büyük bir uyduya sahip olduğu ve bunun kütleçekim gücünün, gezegenin yan dönmesine yol açtığı yönünde. Uydunun, başka bir gezegenin çarpmasıyla yörüngesinden çıkmış olabileceği belirtiliyor, tıpkı pinball oyununda olduğu gibi.

Bize en yakın gezegen olan Venüs içinse saat yönünün tersi yönünde dönmeye başladığı ve sonradan şu an olduğu gibi saat yönünde dönmeye başlamadan önce ‘neredeyse’ hareketsiz olacak şekilde yavaşladığı belirtiliyor. Bu durum, Venüs’ün tam dönüşünü 243 Dünya gününde tamamlamasını ve Güneş’in etrafındaki dönüşünün de 225 gün sürmesini açıklayabilir. Yani eğer Venüs’te yaşıyor olsaydık bir günümüz, bir yıldan daha fazla olacaktı. Peki bu nasıl oluyor?

Gök bilimcilere göre Güneş’in güçlü kütleçekim etkisi, Venüs’ün yoğun atmosferini çekiyor ve bu da atmosferde gelgitler oluşturuyor. Diğer gezegenlerden gelen gelgitsel çekimler de bununla birleşince gezegenin dönüşünün zamanla tersine çevrildiği düşünülüyor.

Merkür’e doğru 2018 yılında fırlatılacak olan BepiColombo uzay aracının Venüs’e yakın bir şekilde uçmasının, bu gizemin çözülmesi için bizlere yeni veriler sağlayacağı belirtiliyor.

Kaynak : http://popsci.com.tr/venus-uranus-yanlis-yonde-donuyor/
191
22
19
11
9
Emoji İle Tepki Ver
191
22
19
11
9