Venüs Yüzeyi Aktif Volkanların Etkisinde Olabilir

12
4
1
1
0
Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir grup, Venüs’ün yüzeyinde 37 farklı volkanik yapı tespit ederken bu yapıların yakın zamanda hareketli olduklarını keşfetti. Bu volkanlar muhtemelen bugün de aktif durumda bulunuyor.

Bilim insanları dünyanın ve yaşamın sırlarını bulmayı amaçlıyor olsa da bir yandan uzayı keşfetmeyi de ihmal etmiyor. Güneş Sistemi’nin sekiz gezegeninden biri olan Venüs, en ilginç gezegenlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Çıplak gözle görebildiğimiz ve genelde Dünya’nın ikizi olarak adlandırılan Venüs, diğer gezegenlerin tersine batıdan doğuya doğru dönen iki gezegenden biridir. Ayrıca gezegenin yapısı da oldukça farklıdır. Bilim insanların bu garip ve sıcak gezegeni yıllardır inceliyor.

Venüs’te volkan faaliyetleri

venüs

Dünya’nın aksine Venüs’ün hareketli tektonik plakaları yoktur. Bu durum, bilim insanlarının gezegenin son yarım milyar yıldır aktif olmadığını düşünmesine yol açmıştı. Daha önce test edilmeyen bu varsayım en sonunda incelenebildi. 

Normalde bilim insanları bu gezegeni sahip olduğu kalın atmosfer nedeniyle daha önce inceleyememişti. Ayrıca gezegenin sahip olduğu yüksek sıcaklık da bu araştırmalarda doğru bilgilerin elde edilmesini zorlaştırıyordu.

 

Yeni bulgular ise coronae adı verilen halka benzeri yapılara odaklanıyor. Bu yapılar gezegenin içinden yükselen volkanik materyalleri gösteriyor. Araştırmacılar, gezegenden gelen termal verilere bakarak simülasyonlar geliştirdi. Simülasyonlarda kullanılan veriler ise Avrupa Uzay Ajansı’nın 2014 yılına kadar devam eden Venus Express aracından gelmişti.

Volkanik faaliyetler devam ediyor.

venüs

ESA’dan gelen veriler, daha sonra 90’lı yılların başında NASA’nın Magellan aracı tarafından toplanan verilerle karşılaştırıldı. Araştırmacılar bu sürecin sonunda 133 farklı halka benzeri yapı keşfetti. Bunlardan 37’si ise son birkaç milyon yıla ait yapılar.

Yapıların önemli bir kısmı, gezegen üzerinde adeta bir kuşak oluşturacak şekilde dizilmiş durumda. Bilim insanları da bu kuşağa Ateş Kuşağı adını veriyor. Üstelik buradaki volkanik yapılar bizim gezegenimizdeki yapılara da hiç benzemiyor. Artemis halkası, Dünya’daki en büyük benzeri olan Mauna Loa’dan 17 kat daha büyük. Yani Venüs, düşündüğümüzden çok daha aktif bir gezegen olma potansiyeli taşıyor.

Kaynak : https://www.technologyreview.com/2020/07/21/1005507/venus-dozens-active-volcanoes-coronae/
12
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
12
4
1
1
0