Vietnamlı Kızın Dünyaca Ünlü Fotoğrafını Çıplaklık Gerekçesiyle Sansürleyen Facebook’a Ağır Eleştiri!

1
0
0
0
0
Vietnamlı Kızın Dünyaca Ünlü Fotoğrafını Çıplaklık Gerekçesiyle Sansürleyen Facebook’a Ağır Eleştiri!
Napalm bombalarının atıldığı köyünde kıyafetleri yandığı için üzerinden çıkararak savaş alanından kaçan Vietnamlı kızın fotoğrafını ‘çıplaklık’ içerdiği gerekçesiyle sansürleyen Facebook’a Norveç’ten ağır bir eleştiri geldi.

Norveç’in en çok takip edilen gazetelerinden Aftenposten’in Facebook hesabı, Vietnam Savaşı’nın simgelerinden olan 9 yaşındaki kız çocuğuna ait fotoğrafı paylaştığı gerekçesiyle açığa alındı. Facebook yönetimi ise söz konusu fotoğrafı ‘çıplaklık’ içerdiği gerekçesiyle sildi. Norveçlilerin büyük tepkisini çeken ve dünyanın da gündemine oturan bu olay sonrası bir açıklama yapan Norveç Başbakanı Erna Solberg, ‘Facebook, tarihi açıdan önem arz eden bu tarz fotoğrafları sansürleyerek yanlış yapıyor’ diyerek sosyal medyanın ifade özgürlüğünü kısıtladığını savundu.

Aftenposten gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Espen Egil Hansen de gazetelerinden yayınladığı açık mektupla Mark Zuckerberg’e seslenerek 'Yetkinizi istismar ettiğinizi düşünüyorum. Bu sansürü uygularken aldığınız kararı gözden geçirdiğinizi zannetmiyorum’ diyerek tepkisini dile getirdi.

Facebook ise çıplaklık içeren çocuk fotoğraflarında ayrım yapabilmenin çok zor olduğuna dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı: "Çıplak çocuk fotoğraflarının yayınına bir yerde izin verirken bir başka yerde izin vermemek olmaz. Bunun için bir yandan ifade hürriyetine izin verirken diğer yandan küresel toplumun güvenli ve saygın koşullara sahip olmasını sağlayacak doğru dengeyi bulmaya çalışıyoruz."

Sansürlenen fotoğraf, napalm bombalarının hedefi olan köyünden kaçan 9 yaşındaki Vietnamlı kız Kim Phuc’a ait. Vietnam savaşının simgelerinden olan bu kare, fotoğrafı çeken Nick Ut isimli fotoğrafçıya Pulitzer Ödülü’nü kazandırmıştı.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0