Bilim İnsanları, Kadın Viking Savaşçısının Yüzünü Yeniden Oluşturdu

39
18
4
1
1
Günümüz teknolojisiyle geçmişe dair birçok şey aydınlatılabiliyor. Bunlardan bir tanesi de savaşçı bir Viking kadının yüzü oldu. 120 yıl önce bulunan bu kadının yüzü, günümüz teknolojisi kullanılarak yeniden oluşturuldu.

Binlerce yıl önce Viking bir kadın, kafasına bir kılıç darbesi aldı ve kafatası kemiğinde kesikler oluştu. Bilim insanları, kafatası parçanmış olan bu Viking kadının aldığı darbeden dolayı mı öldüğü konusunda hâlâ emin değil ancak kadının silahlarıyla beraber gömülmüş olması, onun bir savaşçı olduğunun kanıtlıyordu. 900’lü yıllarda yaşayan ve ölen bu Viking, 1900 yılında Norveç, Solør’daki bir çiftlikte bulundu.

Bulunduğunda kafası bir kalkanın üstünde duruyordu, dizginlenmiş bir at iskeleti ayaklarındaydı ve vücudu; kılıç, mızrak, savaş baltası ve oklarla kapatılmıştı. Bu, Ortaçağ metinlerinde geçen efsanevi kadın savaşçılara dair ilk fiziksel örnek olmuştu. Yaklaşık 120 yıl önce yaşanan bu ilkten sonra Dundee Üniversitesi araştırmacıları, bir ilki gerçekleştirdi ve yeniden yüz oluşturma teknolojisini kullanarak bu savaşçının görünüşünü yeniden canlandırdı. Yeniden oluşturulan bu yüzde hayatına son vermiş olma ihtimali bulunan yara da bulunuyor.

İşte teknolojiyle yeniden oluşturulan yüz:

Viking savaşçı kadın

Yukarıda da görebileceğiniz üzere yapılan çalışmalar sonucunda tahmini 18-19 yaşlarında bir kadının yüzü ortaya çıktı. Oluşturulan yüzde güçlü çene, şiş gözler ve büyük bir yara bulunan alın yer alıyor. Savaşçının kafatasında yapılan analizlere göre yarada iyileşme belirtileri de bulunuyor. Yani kendisinin ölüm sebebi bu olmayabilir.

Bu yara, ölümüne sebep olsun ya da olmasın arkeolog Ella Al-Shamahi’ye göre bu, savaş yarası olan Viking kadınlarına dair bulunan ilk kanıt. Bu bulgu, özellikle Viking savaşçılarının sadece erkeklerden oluşmadığını kanıtlamaya çalışan araştırmacılar için de oldukça büyük bir önem arz ediyor.

Viking savaşlarının sadece erkeklerden oluştuğu düşüncesi, 70 yıl boyunca erkek olduğu düşünülen bir Viking savaşçısı iskeletinin 2017’de kadın olduğunun ispatlanmasıyla çökmüştü. Bu kadın da tıpkı Solør’daki gibi savaş aletleriyle gömülmüş. Ayrıca yanında satranç benzeri bir oyun parçası bulunmuştu.

Bu bulgu, bu kadının sadece bir savaşçı değil taktiksel kabiliyetleri yeterli ve yüksek rütbeli bir askeri personel olabileceğini de gösteriyordu. Yani kendisi sadece bir savaşçı değil, aynı zamanda bir general bile olabilir.

Kaynak : https://www.livescience.com/Viking-shield-maiden-facial-reconstruction.html
39
18
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
39
18
4
1
1