Virüsler, Bakteriyel Enfeksiyonları Önlemek İçin Takım Çalışması Yapıyor

17
2
0
0
0
Bağışıklık sistemi, tüm canlı yaşam formlarında en kritik sistemlerden biri ve oldukça değişken. Bilim insanları da bu sistemle ilgili yeni çalışmalara imza atıyorlar.

Bakteriler, vücudumuzda pek çok kritik enfeksiyonel hastalığa sebep oluyor ve onlarla mücadele etmek çok da kolay değil çünkü oldukça karmaşık ve güçlü bir bağışıklık sistemleri var. Ancak bilim, tüm sorunlara çözüm yolları aramaya devam ediyor ve son çalışmalarla birlikte bakterileri alt etmenin de yolu bulunmuş gibi görünüyor.

Yeni yapılan bir araştırmaya göre virüsler, bakterilerin antiviral savunma sistemlerini aşabilmek ve bakteriyi savunmasız hale getirerek yok edebilmek için virüslerin birlikte çalışabileceğini ortaya koydu. Bakteriyofaj (faj) olarak bilinen ve bakterileri enfekte eden virüsler, ilk olarak bakteriye saldırarak savunmasını güçsüzleştiriyor ve sonra da bakteriyi yok ediyor. 

Araştırma sırasında elde edilen bulgular, yaşamı tehdit eden bazı bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılması ihtimali açısından son derece önemli. Hali hazırda bu amaçla faj tedavileri yapılsa da geliştirilmesi gereken çok konu var ve son bulguların bu gelişmelere önayak olacağı düşünülüyor.

Araştırmaya göre tek bir virüs, bakterileri ve enfeksiyonu önlemek için yeterli olmasa da bir tür 'takım çalışması' sayesinde virüsler bakterileri alt edebiliyor ve bu sayede enfeksiyon riski ortadan kalkıyor. Exeter Üniversitesi'nde gerçekleştirilen çalışmaların çıkış noktası, iki virüsün aynı anda tek bir bakteriye saldırarak onu enfekte etmesi üzerine kurulu ve elde edilen sonuçlar umut vaadedici.

Çalışmanın yazarlarından Stineke van Houte, konuyla ilgili olarak 'Bu çalışma fajların bakteriyel bağışıklık sistemini etkisiz hale getirmek için birlikte çalışabileceğini gösteriyor ve bu da fajın öldürüp öldüremeyeceğini belirleyebildiğinden, fajın insan enfeksiyonlarını tedavi etmede önemli bir rolü olduğunu kanıtlıyor' diyerek, çalışmanın insan sağlığı açısından önemini vurguladı. konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor ve gelecekte önemli sonuçlar elde edileceği düşünülüyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-07-viruses-cooperate-immune-defences-bacteria.html
17
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
17
2
0
0
0