Volkswagen, Kendi Ülkesinde 1 Milyar Euro Para Cezasına Çarptırıldı

24
9
5
5
1
2000’li yılların sonlarında ya da 2010’lu yılların başlarında bir Volkswagen aldıysanız, muhtemelen çevreyi kağıt üzerinde yazan değerlerden çok daha fazla kirleten bir aracınız var. Geçtiğimiz yıllarda patlak veren “Emisyon Skandalı” sonunda adli karara bağlandı. Volkswagen, manidar bir sebepten dolayı 1 milyar Euro ceza ödeyecek.

2015 yılında Volkswagen’in araçlarını kağıt üzerinde farklı emisyon değerleriyle gösterdiği ve dünyanın her köşesinde satışa sunduğu anlaşıldı. Adli davalar başladı başlamasına ama şirket, dünya çapında 11 milyon aracını geri toplama kararı aldı. Bu durum dev şirketi finansal açıdan epey zorladı. 

Almanya’daki Braunschweig Savcılığı tarafından yürütülen davada 1 milyar Euro para cezasına çarptırılan Volkswagen, cezaya itiraz etmeyeceklerini açıkladı. Tespitlere göre Volkswagen, çevreyi olması gerekenden 40 kat daha fazla kirletiyordu. Volkswagen para cezasının infazı sırasında sorumluluklarını kabul ettiklerini açıkladı.

Şirketin araç denetimleriyle ilgili ihlallerin yapıldığını söyleyen savcılık, 2007’nin ortasından 2015 yılına kadar aynı ihlallerin sürdürüldüğünü kaydetti. Kanada ve ABD’de EA 288, dünyanın diğer bölgelerinde ise EA 189 tipi dizel motorlarının yanıltıcı sonuçlar vermesi için araçlardaki yazılımların değiştirildiği anlaşılmıştı. Söz konusu araç sayısı 11 milyona yakındı. 

2015 yılında ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından açıklanan skandal, Volkswagen’in çevreyi söylediğinden 40 kat daha fazla kirletti gerçeğini gün yüzüne çıkarttı. Aynı yıl içerisinde ABD’de yüksek miktarda para cezasına çarptırılan şirket, böylece menşei olduğu ülkenin adaletine de boyun eğmek zorunda kaldı.

Yine de Volkswagen gibi dev bir otomotiv şebekesi için 1 milyar Euro büyük bir rakam değil. Hatta bazı konularda yeteri kadar caydırıcı bir ceza olduğu da söylenemez. Kararın bu kadar geç verilmiş olması, Volkswagen’in bütün cezaların ve maddi zorlukların üstesinden geldikten sonra verilmesi ise ayrı bir ilginç detay. 

24
9
5
5
1
Emoji İle Tepki Ver
24
9
5
5
1