Volkswagen'in Türkiye'ye Yaptığı Yatırımla İlgili Bilinen Her Şey

77
7
5
4
3
Alman otomotiv üreticisi Volkswagen, Manisa merkezli Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurdu. Volkswagen, Manisa merkezli şirketin sermayesinin 943.5 milyon TL olacağını açıkladı.

Alman otomotiv devi Volkswagen’in Türkiye’ye kuracağı fabrikanın detayları belli olmaya başladı. Volkswagen, bir başka alternatif olan Bulgaristan’dan vazgeçerek fabrikayı Manisa’da kuracağını daha önce açıklamıştı. Volkswagen’in Türkiye’ye yapacağı bu büyük yatırımın Türkiye’deki yatırım ortamı için olumlu bir gelişme olacağı değerlendiriliyor. 

Volkswagen’in yeni fabrikasını kurması için ilk etapta Bulgaristan, Sırbistan, Romanya ve bazı Kuzey Afrika ülkelerinin ismi geçiyordu. Ancak Türkiye’den üst düzey yetkililer ve Volkswagen yetkilileri arasında yapılan görüşmeler, Türkiye’nin isminin öne çıkmasını sağladı. 

volkswagen fabrika

Türkiye’nin üst düzey yetkilileri ve Volkswagen yöneticileri arasında yapılan görüşmelerde en çok vergi konusu konuşuldu. Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, temmuz ayında Türkiye’nin diğer ülkelere göre daha fazla mali imtiyaz tanıdığını, bu yüzden rakiplerinin önüne geçtiğini açıkladı. 

Türkiye Sicil Gazetesi’nde yayınlanan Volkwagen’in açıklamasına göre Manisa merkezli olarak kurulan şirketin sermayesi 943.5 milyon TL olacak. Bloomberg haber ajansının yaptığı habere göre de Volkswagen’in Türkiye’de yapacağı toplam yatırım 1.4 milyar dolar civarında olacak.

volkswagen fabrika 1

Volkswagen’in Manisa merkezli olarak açtığı şirket, otomobil, kamyon ve her nevi motorlu araç ve nakil vasıtalarının tasarımı, imalatı ve montajı ile bu parçaların satışı, ithalatı ve ihracatından sorumlu olacak. İsmi verilmeyen bir Türk yetkiliye dayandırılan habere göre Volkswagen’in Manisa’da kuracağı fabrika 300 bin araç üretim kapasitesinde olacak. Fabrikada 5 bin kişinin çalışması bekleniyor.

Manisa’da açılacak olan Volkswagen fabrikası, Ortadoğu ve Rusya için üretilecek araçların ihracat merkezi olacak. Manisa’da açılacak fabrika ile beraberde Volkswagen’in bütün dünyadaki fabrika sayısı 123’e çıkmış olacak. 

volkswagen fabrika 2

Volkswagen’in Manisa’da fabrika kuracağının kesinleşmesinin ardından şirketin Türkiye distribütörü olan Doğuş Otomotiv’in günlük olarak hissesi yüzde 17 kadar yükseldi. Haziran ayında, Volkswagen’in yeni fabrikası için adaylar arasında Türkiye’nin olduğuyla ilgili haberlerin yapılmasından bu yana Doğuş Otomotiv hisseleri yüzde 130 oranında arttı. 

Doğuş Otomotiv’in hisselerindeki bu yükselişin ardında, kurulacak fabrikayla beraber Doğuş Otomotiv’in daha ucuza araç ithal edeceği ve yeni yatırımda payı olacağı beklentisi rol oynadı. 

volkswagen fabrika 3

Türkiye’den uzmanlar da Volkswagen’in Türkiye’ye yapacağı yatırımın ülkede istihdamı artıracağını düşünüyor. Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca’da, 20 yılın ardından sıfırdan otomobil üretecek böyle bir fabrikanın Türkiye’de kurulacak olmasının olumlu olduğunu belirtti. 

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-49920009
77
7
5
4
3
Emoji İle Tepki Ver
77
7
5
4
3