Wayve'den Makine Öğrenmesi Kullanan, Dünyanın İlk Otonom Aracı (Video)

14
3
2
1
1
Birleşik Krallık merkezli girişim Wayve, kendi sensörlerini, navigasyonunu ve yapay zekasını kullanarak otonom olarak gidebilen bir otomobili üreten ilk firma olmayı başardığını iddia ediyor.

Büyük otomobil ve teknoloji firmalarının yıllardır ulaşmayı arzuladıkları hedefleri otonom araçlar üretebilmek. Bunun için Apple, Google, Tesla gibi pek çok firma, adeta mühendislerden oluşan bir orduyla hareket ediyor. Öte yandan mühendislik ürünleri ve standart yazılımlar sadece kontrollü çevre koşulları arasında başarılı olabiliyor.

Daha küçük girişimler ise mühendisler yerine yapay zekalara güvenmeyi tercih ediyor. Bu girişimlerden biri olan Birleşik Krallık firması Wayve, geliştirdiği yapay zeka sayesinde çevresinde olan bitene anlık olarak uyum sağlayabilecek otomobiller üretme noktasına geldiğini öne sürüyor. Daha önce de benzer bir iddiada bulunan ancak elinde delili olmayan firmanın elinde bu sefer gösterecek bir şeyler var.

Hatta öyle ki firma aracı denemelerde hiç kullanmadıkları bir pistte, bölgenin HD haritası olmadan otonom olarak kullanacağını açıkladı. Denemelerde kullanılan araç ise yine bir İngiliz otomobili olan Jaguar I-PACE SUV. Bu araç yalnızca 2019’da Avrupa’da yılın otomobili olmasıyla değil aynı zamanda da Waymo’nun bazı testlerinde de kullanılmasıyla biliniyor.

Şirketin kurucularından ve CTO’su olan Alex Kendall, onların kendi araçlarına nasıl gitmesi gerektiğini söylemediklerini, aracın içindeki güvenlik şoförünün yaptığı hareketlere göre kendi kendine nasıl gitmesi gerektiğini öğrendiğini söylüyor.

Firma şu anda halihazırda gelişmiş testler yapmaya başladı. Kendall’ın iddiası, araçlarının rakiplerinin maliyetinin %10 daha iyi, makine öğrenmesi kullanan ve HD haritalara ihtiyaç duymayan bir sistem geliştirdikleri yönünde. Bunlar cesur olmasına cesur iddialar ancak firma, Cambridge’de yaptığı testlerde aracı yabancı olduğu yollarda denerken bir de video çekti.

Şehirlerde ne zaman otonom araçlar görürüz, bu araçlar birbirleriyle haberleşerek trafik sorununu çözer mi, bunu hep beraber göreceğiz. Yine de bağımsız gözlemcilerin onayını aldıklarını düşünürsek, İngiliz firmasının doğru yolda olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/04/03/wayve-claims-world-first-in-driving-a-car-autonomously-with-only-its-ai-and-a-satnav/
14
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
14
3
2
1
1