Wi-Fi Teknolojisine Neden “Wi-Fi” Diyoruz?

66
17
4
4
1
Kablosuz teknolojilerde 5. nesile geçmek üzere olduğumuz şu günlerde, kendi kapsama alanı olan mekan tipi ağlara, yani Wi-Fi’a değiniyoruz. Neden bu teknolojiye Wi-Fi diyoruz, isim nereden geliyor?

Günümüzün en gelişmiş kablosuz iletişim teknolojilerinden olan Wi-Fi, merkezi bir cihaz sayesinde birden fazla cihazın internete bağlanmasını sağlıyor. Bunun için radyo frekanslarını kullanan teknoloji, cihazlardaki alıcılar ve harici vericiler güçlendikçe daha iyi hizmet vermeye başladı.

Wi-Fi Alliance adıyla faaliyet göstere bir topluluk var. Bu teknolojiyi üreten firmaların kurduğu kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak standartları tanımlıyor. Kuruluşın açıkladığı ve kabul edilen kablosuz veri bağlantılarına verilen genel isim ise WLAN. Bu başlık altında 2G, 3G, 4G, 5G ve LTE de Wi-Fi bulunuyor. Wi-Fi, hız ve güvenlik açısından diğer teknolojilerden biraz daha üstün durumda. 5G ile yakında bu fark büyük ölçüde kapanacak olsa da Wi-Fi daha uzun yıllar vazgeçilmezimiz olacak.

Wi-Fi’ın en büyük sıkıntılarından birisi, WPA2 gibi teknolojinin oldukça gerisinde kalmış, henüz geliştirilememiş güvenlik önlemleridir. Kişisel kullanım alanlarında bu çok sıkıntı yaratan bir durum değilken, çoklu cihaz ortamlarında ciddi güvenlik zaafiyatları var. Tüm bunlar bir başka yazının konusu olduğu için detaya inmiyor, Wi-Fi adının kökenine doğru kısa bir yolculuk yapıyoruz.

İlk akla gelen o düşünce: “Wi” Kablosuz yani “Wireless” demek, Fi ise… Sahi ya “Fi” ne demek?

Kullanıcıların büyük bir kısmı Wi-Fi teriminin bir açılımı olduğunu düşünmekte haklıdır. Öncelikle bu konuda resmi olmayan açıklamalara, ardından da Wi-Fi açılımıyla ilgili biraz şaşıracağız resmi açıklamalara geçeceğiz.

Genel kanı “Wi” kısmına Wireless (Kablosuz), “Fi” kısmına da Fidelity (Bağlılık, sadıklık) anlamını yükler. İşin aslı, bu genel kanının baştan sonra hatalı olmasıdır, çünkü Wi-Fi gerçekte bir kısaltma değildir. Teknolojinin üreticisi şirkette çalışan baş mühendislerden Phil Blanger, konuya şöyle açıklık getirmiş.

"Wi-Fi tamamen saçma bir sözcük. Herhangi bir kısaltma değil. Hiçbir anlamı da yok. Birliğin kurucu üyeleri olarak birliğimizin logosu ve ismi için Interbrand isimli reklam firmasıyla anlaştık. Eh, nihayetinde bu teknoloji için IEEE 802.11b Direct Sequence isminden çok daha akılda kalıcı bir isme ihtiyacımız vardı."

Wireless Fidelty kısaltmasının bu kadar popüler olup genel kanıda yerini alması da tamamen Hi-Fi kısaltmasının açılımından kaynaklanıyor. Hi-Fi ses teknolojilerinde yüksek kaliteli olan High Fidelty öbeğinin kısaltması olunca, bir harflik farktan dolayı bu anlam Wi-Fi için de geçerli oluveriyor. 

Kısaca özetlemek gerekirse, Wi-Fi teknolojisinin aslında resmi bir açılımı ya da tek başına bir anlamı bulunmuyor.

66
17
4
4
1
Emoji İle Tepki Ver
66
17
4
4
1