Wi-Fi Üzerinden Nasıl Takip Edildiğimizi Biliyor musunuz?

0
0
0
0
0
İlk bulduğumuz ücretsiz internete bağlanıyoruz. Peki bu doğru mu? Wi-Fi'ı kapatsak bile lokasyonumuz takip edilebiliyor ve birçok marka-kuruluş, haberimiz olmadan nerede olduğumuz bilgisine ulaşabiliyor.

Çoğumuz ilk bulduğumuz ücretsiz Wi-Fi noktasına bağlanırız. Bu bir kafenin bağlantısı olabileceği gibi, belediyenin otobüslerde sunduğu bağlantı da olabilir. Elbette internete bağlıyken fiziksel lokasyonunuz bellidir, korkunç olan Wi-Fi’ı kapattığınızda bile sizi izleyebilecek olmaları.

Peki Wi-Fi nasıl çalışır? Bir ağa bağlanmak istediğinizde telefonunuz etraftaki bağlantı noktalarına geniş bant aralığında bir paket yollar. Bu pakette telefonunuzun ethernet kartının fiziksel adresi, yani MAC adresiniz mevcuttur. Bu bilgi bağlanılacak ağda doğrulandığında, ağ size bir IP adresi atar ve siz internete bağlanabilirsiniz.

Buraya kadar herşey güzel, peki Wi-Fi’ı kapattığınızda?

Londra Belediyesi, 2013’te çöp kutularına Wi-Fi bağlantı noktası koydu. Böylece her bağlandığınızda, MAC adresiniz buraya gönderiliyor. Bir saat önceki yeriniz ve şimdiki yeriniz arasında MAC adresiniz üzerinden bağlantı kuruluyor, yani IP farklı olsa da hem hangi telefondan bağlandığız hem de yeriniz belli!

Presence Ob isimli bir ağ, MAC adresiniz ile tarama geçmişinizi özdeşleştiriyor. Bu da şu demek; eğer bir lokasyondaysanız size lokasyon bazlı, anlık reklamlar sunabilirler. Bu tehlikesiz bir şey gibi görünse de, nerede olduğunuzun bilgisi kötü niyetli insanların eline geçebilir. Ayrıca bu takip birçok hukukçuya göre özel hayatın gizliliği ilkesinin ihlali.

İngiltere’de dava konusu olan uygulama, birçok yerde henüz daha tartışılmıyor ve bilinmiyor. Umarız yetkililer gereken önlemleri alırlar.

Kaynak : http://www.makeuseof.com/tag/wi-fi-can-track-around-world/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0