Wikimedia Görsellerini Aramayı Kolaylaştıran Site: wikiview

6
1
0
0
0
Dünya çapında binlerce kullanıcının fotoğraflarını paylaştığı Wikimedia Commons’ın içerikleri arasında aradığınızı bulmak biraz meşakkatli olabiliyor. Yeni ve ücretsiz bir araç ise bu süreci çok daha kolay ve keyifli hale getiriyor.

Wikimedia Commons, insanların kullanımına açık ve lisans ücreti olmayan milyonlarca görsel içerik barındırıyor. Bu sonsuz fotoğraf okyanusuna daldığınızda aradığınızı bulmanız ya da kendinizi kaybetmeden bir noktaya odaklanmanız biraz zor olabiliyor. Bu noktada, wikiview adlı yani bir araç size yardımcı olabilir. 

HTW Berlin’in Görsel Bilişim departmanı tarafından tasarlanan araç, daha önce de Fotolia için arama motoru üreten, kendine ait bir yarı otomatik görüntü etiketleme servisi bulunan kişilerin elinden çıktı. Yani görselleri tanımak ve sınıflandırmak konusunda ne yaptıklarını biliyolar. 

wikiview.net

Öte yandan dikkat edilmesi gereken bir nokta, uygulamanın fotoğrafları algılama şekli. Yani 'Turkish flag' şeklinde bir arama yaptığınızda karşınıza bayrağımız çıksa da daha sonraki görseller etiketlere değil görüntü anlamında benzerliklere göre seçiliyor. 

wikiview nasıl kullanılır?

wikiview

wikiview, Wikimedia Commons üzerinde bulunan 12 milyon görseli sınıflandırarak aralarından istediğiniz fotoğrafı rahatça bulabilmenizi sağlıyor. Sistemin çalışma şekli ise oldukça basit. Yapmanız gerekenler şu şekilde:

  • wikiview.net sayfasına gidin.
  • Ekranın sol üstünde yer alan kutucuğa anahtar kelime yazarak ya da görsel sürükleyerek arama yapın. Birden fazla anahtar kelime seçilebiliyor.
  • Aradığınız sözcük eş anlamlı bir sözcükse tavsiye edilen resimlerden size uygun olanı seçin. Bu resimler arama kutusunun hemen altında yer alıyor. 
  • Ekranın sağ alt köşesinden görüntü ayarlarını belirleyin.
  • Küreyi sağ tıkla basılı tutarak istediğiniz yönde çevirin.
  • Karşınıza yeni görseller çıkacaktır. İstediğinizi bulana kadar incelemeye devam edin.

Geçen ay Fransa’nın Nice kentinde yapılan ACM Multimedia 2019 konferansında sunulan wikiview, En İyi Demo kategorisinde ikincilik ödülü almıştı. 

Kaynak : https://petapixel.com/2019/11/07/wikiview-is-a-powerful-photo-browser-for-exploring-wikimedia-commons/
6
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
1
0
0
0