Wikipedia, Siber Saldırılar Sonucu Erişim Sıkıntısı Yaşıyor

18
8
5
1
1
Dünyanın en büyük çevrimiçi ansiklopedisi olan Wikipedia, siber saldırıların hedefi olduğunu açıkladı. Bu nedenle Wikipedia hizmetlerinde aralıklı olarak kesintiler yaşandı.

Wikipedia ülkemizde yaklaşık 2,5 yıldır yasaklı durumda olsa da dünyanın geri kalanı bu platformu sık sık kullanıyor. Haliyle Wikipedia kötü niyetli kişilerin de dikkatini çekiyor. 

Platformdan yapılan açıklamaya göre Wikipedia şu anda siber saldırı altında ve bu nedenle aralıklı olarak hizmetlere erişim sağlanamayabiliyor. Yapılan açıklamada “Wikipedia bugün yapılan kötü niyetli saldırılar nedeniyle aralıklı olarak kesintilerle karşılaşıyor. Erişimi yeniden sağlamak için çalışmalarımız devam ediyor” ifadeleri kullanıldı. 

İnternet sitelerinin aktif olup olmadıklarını test eden Downdetector adlı internet sitesine göre kesintiler Cuma günü başladı ve Cumartesi gününün ilk saatlerine kadar da devam etti. Sitenin interaktif haritası üzerinden yapılan incelemelerde sorunun Avrupa, Rusya’nın batı kısımları, bazı Ortadoğu ülkeleri ve Kuzey ve Güney Amerika’daki bazı bölgelerde ortaya çıktığı gözüküyor. 

wikipedia kesinti haritası

Wikipedia’ya ulaşmaya çalışan kişilerin %94’ünün erişim zorluğu yaşadığı, %5’inin ise doğrudan doğruya siteye erişemediği belirtildi. Siteye erişim zorluğu hem bilgisayar hem de mobil tarayıcılar üzerinden yaşanıyor. 

Wikipedia daha önce de 2017 yılının Eylül ayında benzer bir sorun yaşamıştı. O dönemde de yüzlerce kullanıcı siteye erişememekten şikayetçiydi. 

Çevrimiçi ansiklopedide şu anda 300 farklı dilde, 46 milyon makale yer alıyor ve her ay, 1,4 milyar farklı cihaz siteyi ziyaret ediyor.

Kaynak : https://sputniknews.com/science/201909071076743010-wikipedia-says-malicious-attack-caused-intermittent-outages/
18
8
5
1
1
Emoji İle Tepki Ver
18
8
5
1
1