Wikipedia'nın Anayasa Mahkemesine Yaptığı Başvuru, Genel Kurula Sevk Edildi

43
7
6
4
1
2 yıldan uzun bir süredir erişim engeli bulunan Wikipedia, bugün AYM'nin gündemine geldi. Wikipedia'nın kurucusu olan Wikimedia Vakfı'nın bireysel başvurusu üzerine toplanan AYM, başvuruyu genel kurula sevk etti. Wikipedia'yla ilgili son söz, AYM Genel Kurulu tarafından söylenecek.

İnternet, kullanıcı sayısının artmasıyla birlikte bir dönemler evimizin baş köşesinde bulunan kalın ansiklopedilerin yerini aldı. Artık internet kullanıcıları, ihtiyaçları olan bir bilgiye erişebilmek için interneti kullanıyorlar ve bu sayede diledikleri bilgiye saniyeler içerisinde erişebiliyorlar. İnternet ortamında yaygın olarak kullanılan dijital ansiklopedilerin başındaysa "Wikipedia" geliyor.

Ancak Wikipedia, iki yıldan uzun bir süredir Türkiye'de kullanamıyor. Bu dijital ansiklopedinin kapatılma nedeniyle ilgili olaraksa "Suriye iç savaşı'na dış müdahaleler" ve "Devlet destekli terörizm" gibi konularda yer alan içerikler gösteriliyor. Ancak Wikipedia kurucuları, bu dijital ansiklopedide yer alan bilgilerin "ifade özgürlüğü kapsamında" olduğunu her fırsatta dile getirerek erişim engelinin kaldırılmasını istiyor.

Üstelik Wikipedia’nın erişim engeline sahip olduğu tek ülke Türkiye de değil. Dünyanın en popüler dijital ansiklopedisi Wikipedia, Çin’de de erişim engeline sahip. Wikipedia yöneticileri, dijital ansiklopediye hem Çin hem de Türkiye’den yeniden erişilmesini istiyorlar.

Wikipedia

Türkiye'de yasaklanan Wikipedia'nin kurucusu olan "Wikimedia Vakfı"ysa Türkiye'de yeniden hizmet verebilmek için çeşitli girişimlerde bulundu. 2019 yılının başlarında konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyan Wikimedia Vakfı, platformda bulunan içeriklerin "ifade özgürlüğü kapsamında" olduğunu düşünüyor. 

Wikipedia'nın yasaklanması, geçtiğimiz dönemlerde Türk siyasilerinin de gündemine gelmiş, konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı bazı internet sitelerine uygulanan erişim engelinin sitenin tamamını değil, sadece belirli bölümlerini kapsayabileceğini açıklamıştı. Ancak bugüne dek Wikipedia'yla ilgili somut bir adım atılmadı.

Wikimedia Vakfı son olarak konuyu Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıma kararı aldı ve geçtiğimiz hafta içerisinde AYM'ye bireysel başvuru yaptı. AYM'nin bugünkü gündeminde görüşülen Wikipedia konusu, genel kurula taşındı. Bundan sonra son sözü, AYM Genel Kurulu söyleyecek.

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamalardaysa "Başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden, Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü'nün 28'inci Maddesinin (3) Numaralı Fıkrası uyarınca Genel Kurula sevkine" karar verildiği belirtildi.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/turkiye/son-dakika-aym-wikipedia-yasagini-genel-kurula-sevk-etti,1GnSEi6Ol0eXmpuqQc1XWg?_ref=infinite
43
7
6
4
1
Emoji İle Tepki Ver
43
7
6
4
1