Windows 10’un Kotanızı Nasıl Tükettiğini Biliyor musunuz?

5
0
0
0
0
Windows 10, Microsoft’un çıkardığı son sürüm işletim sistemi olabilir fakat kotanızı cayır cayır tüketmesini önlemek için bazı manuel işlemler yapmak zorundasınız.

Microsoft’un günümüz çağına uygun şekilde geliştirdiği işletim sistemi Windows 10, siz fark etmeden kotanızı tüketip AKK’ye takılmanıza sebep olabilir. Peki bunu nasıl öğrenebilirsiniz ve almanız gereken önlemler neler?

Eşten eşe indirmeler (P2P): Microsoft’un kendi sunucularındaki yükü azaltmak için Windows 10 yüklü sistemleri kullanabiliyor. P2P olarak da bilinen bu yöntem, torrent’te de kullanılır. Microsoft sunucuları kapasitesini doldurduğunda ve PC’niz güncelleme dağıtmaya başladığında, internet tüketimi de hızlanabilir. Bunu kapatmak için Başlat menüsünü açıp ‘Windows Update Ayarları’ yazın. Önce ‘Gelişmiş Seçenekler’e tıklayın ve ardından ‘Güncelleştirmelerin nasıl teslim edileceğini seç’in üzerine tıklayın. Buradaki anahtarı kapalı konuma getirirseniz bant genişliğiniz, diğer kullanıcılara güncelleme dağıtmak amacıyla kullanılamayacak.

Windows 7 ve 8.1’e ayrılan alan: Windows’un daha eski bir sürümünü kullanıyor olsanız dahi Windows 10, bant genişliğinizi ve disk alanınızı tüketmeye devam ediyor olabilir. Eğer PC güncellemeleri otomatik olarak indirilecek şekilde ayarlanmışsa 3 GB’lık Windows 10 kurulum dosyası, siz fark etmeden kendiliğinden iniyor olabilir.

 

Bu ayarı isterseniz kendiniz değiştirebilirsiniz. Öncelikle Windows Update’i açın ve ‘Önerilen güncellemeleri önemli güncellemelerle aynı şekilde ver’ seçeneğindeki kutucuğu kaldırın. Windows 10’un daha önce indirip indirmediğini öğrenmek için Windows Update’e dönün ve tüm güncellemeleri listeleyin. Sol taraftaki ‘İsteğe Bağlı’ bölümüne tıklayıp Windows 10’u indirip indirmediğinizi kontrol edin. Eğer indirilmişse üzerine bir sağ tık yapıp ‘Güncellemeyi gizle’nin üzerine tıklayın. Bundan sonra Windows 10, güncellemeleri siz istemedikçe kendiliğinden indirmeyecek.

OneDrive aktarımları: OneDrive, PC’deki dosyalarınıza siz uzaktayken ulaşmanızı sağlayan bir işlev. Fakat dosyalarınızı buluta otomatik olarak yükleyip indirdiği için internet tüketimi haddinden fazla olabilir. Insider Preview isminde ‘aktarımları kısıtlamaya yönelik bir işlev’ var olmasına rağmen bu işlev muhtemelen Anniversary Update ile birlikte gelecek. Eğer bu programın bir üyesi değilseniz OneDrive ayarlarını açtıktan sonra sekmesine tıklayıp indirme / yükleme hızlarını ayarlayabilirsiniz. Eğer bağlantınız hızlı ise yapacağınız bu ayar, AKK’ya takılmanızı biraz daha geciktirecektir.

Veri tüketen diğer uygulamalar: Bazı uygulamaların ne kadar veri kullanacağını kendiniz belirleyemeyebilirsiniz. O yüzden üçüncü bir parti uygulamadan faydalanarak hangi programın ne kadar veri tükettiğini öğrenebilirsiniz. Bu anlamda size NetBalancer isimli program yardımcı olacaktır.
 

5
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
0
0
0
0