Yabancı Dil Öğrenmek İsteyenlere 10 Önemli Tavsiye

70
5
3
3
3
Bir lisan bir insan, iki lisan iki insan diye boşuna dememişler. Gerçekten de, hele ki içinde bulunduğumuz bilgi çağında birden fazla dil bilmek artık neredeyse 'şart' gibi.

Fakat elbette, hangi yabancı dil veya dilleri seçeceğiniz de bir o kadar önemli. Örneğin İngilizce, Çince, İspanyolca, Fransızca, Rusça gibi 'yaygın ve geçerli' dillerden birini öğrenmek, dünyanın neresine giderseniz gidin kendinizi ifade edebilmenin yanında cazip iş fırsatları yakalamayı da beraberinde getirebilir. 

Peki, yabancı dil öğrenirken dikkat edilmesi gereken hususlar hangileri? Şimdi bir de buna bakalım...

1. Yabancı dil öğrenmek, kendi kararınız olsun. Bir başkasının zorlaması ile oluşacak bir öğrenme süreci, asla verimli olmaz.

2. Yabancı dil öğrenmeyi bir zorunluluk olarak değil de, keyifle yol alınacak bir macera olarak görün. Bilinmeyen yerlere yapılan bir keşif yolculuğunun tutkusunu içinizde duyduğunuzda, yabancı dili daha çabuk ve daha iyi öğrenirsiniz. Kurs kitabını her açtığınızda heyecanlanmıyorsanız, yabancı dil öğrenimi bir işkenceye dönüşebilir. Lakin aklınıza gönlünüzü kattığınızda işiniz kolaylaşır. 

3. Yabancı dilde okumayı öğrenirken, sabırlı ve inatçı olun. İlk gün açtığınız sayfanın bir paragrafını belki de bir saatte anlayabileceksiniz. Ama emin olun ki, gün geçtikçe satır satır ilerleyecek ve bir gün bu 1 saati 1 dakikaya indireceksiniz.

4. Okumaya başlarken, zaten ilgilendiğiniz ve bilgi sahibi olduğunuz bir alanı seçin. Olayı bildiğinizde, yabancı dilde yazılmış metnin şifresini daha kolay çözebilirsiniz. Yabancı dilde konuşmayı öğrenirken mümkün mertebe Türkçe söz dizimi kullanmamaya bakın. Yabancı dil olarak, mesela İngilizce öğrenen bir kişi; konuşurken, İngilizce düşünmek ve bu dilin söz dizimi kalıplarını kullanmak mecburiyetindedir. Türkçe düşünüp İngilizce konuşmaya çalışırsanız iyi bir netice alamazsınız.

5. Çok zorunlu olmadıkça sıkıştırılmış programlarla yabancı dil öğrenmeyin. Acele ile öğrenilen acele ile unutulur. 

6. Yabancı dilde iyi konuşabilmek ve iyi yazabilmek istiyorsanız, bol bol okuyun. Okurken; söz dizimi, ifade kalıpları ve hatta etkili cümleler belleğinize kaydedilir. Bu, 'input' konuşurken ya da yazarken, siz fark etmeden anlatımınızı etkinleştirir ve güzelleştirir. Belleğinize vaktiyle güzel cümleler ve ifadeler girmemişse, dilinizden veya kaleminizden güzel ve anlamlı sözler çıkması çok zordur. Aynı kural Türkçe yazım ve konuşma konusunda da geçerlidir. Şiir, roman, öykü vb. ile ilgilenmeyen; Orhan Veli, Nazım Hikmet, Refik Halit Karay, Yaşar Kemal, Murathan Mungan vb. dil ustalarının eserlerini okumayan bir kişi, iyi yazamaz ve sürükleyici konuşamaz. 

7. Dil öğrenmeye hiç ara vermeyin. Haftada ikişer gün dörder saat çalışmak yerine, her gün yarım saat çalışmak daha iyidir. Kendinize güvenemiyorsanız 'her gün 10 sözcük' gibi sayısal kurallar koyun ve bu kurala da, her ne olursa olsun mutlaka uyun.

8. Yabancı dili öğrenirken, Türkçe'nin ses dünyasını da daha iyi tanıyacaksınız. Her iki dildeki mana inceliklerini fark ettikçe, anadilinizdeki konuşmanız da derinlik kazanacaktır. Türkçe'yi iyi öğrendikçe yabancı dilde de derinleşeceksiniz. Türkçe'yi iyi bilmiyorsanız, bir biçimde 2-3 yabancı dili öğrenseniz bile Türkiye'de başarılı olamazsınız. Anadiliniz daima temel referans kaynağınız olsun. 

9. Yabancı dili tek boyutlu olarak öğrenmeyin. Mesela ticari Almanca kursuna devam ederken; bu dilden kitap, gazete, dergi vb. alıp okuyun. 

10. İçinde bulunduğumuz küreselleşme döneminde en az 1 yabancı dil bilmeliyiz ki, dünyaya açılabilelim... Yabancı dil bilgisi ile yabancı kültürlerin kapısını aralayacak, öteki ulusların insanlarını daha iyi tanıdığınızda da hem daha iyi bir insan olacak, hem de işinizde çok daha büyük başarılara imza atacaksınız.

70
5
3
3
3
Emoji İle Tepki Ver
70
5
3
3
3