Yabancı Sinema Filmleri, Yerli Filmleri Gişede Gömdü

54
15
2
1
1
Ülkemizdeki gişe hasılatı ve seyirci sayılarının kayıtlarını tutan Box Office Türkiye, 2019’un ilk 35 haftasını 2018’deki aynı dönemle karşılaştıran bir grafik yayınladı. Yayınlanan grafikte yerli filmlerin seyirci sayısındaki büyük düşüş dikkat çekti.

Geçtiğimiz aylarda Türkiye sinemasında büyük bir tartışma yaşanmıştı. Türkiye’nin en büyük salon zincirinin sahibi olan Cinemaximum ile sinema sektöründe yer alan isimler arasında patlamış mısır krizi çıkmıştı.

Aralarında Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan ve Şahan Gökbakar gibi büyük gişe hasılatları yapan filmlerin yapımcıları, oyuncuları biletlerde yapılan patlamış mısır hamlelerinden şikâyetçi olmuşlardı. Bu olayın sonu ise Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan yeni yasaya kadar ilerlemişti.

Yaşanan tüm bu olaylar sonrası düzenlenen yasayla birlikte ülkemizdeki sinema salonlarında yayınlanacak filmleri onaylayacak bir kurul kurulmuştu. Bu gelişmeler, ülkedeki bazı sinemaseverlerin tepkisini çekmiş ve filmlere sansür uygulanabileceği iddialarına yol açmıştı.

Yerli filmlerin gişedeki düşüşü

()

Box Office Türkiye, bugün Instagram hesabından 2019’un ilk 35 haftasını kapsayan bir grafik yayınladı. Yerli ve yabancı filmlere giden seyirci sayılarının gösterildiği bu grafikte yerli filmlere giden seyirci sayısında büyük bir düşüş yaşandığı gözlemleniyor.

Box Office Türkiye verilerine göre 2019’un ilk 35 haftasında sinema salonlarına toplamda 33,5 milyon kişi giderken bunun 14,4 milyonunu yerli filmlere 19,1 milyonunu ise yabancı filmlere gidenler oluşturuyor.

Grafikte dikkat çeken bir diğer şey ise oranlar. 2019’un ilk 35 haftasında sinemaya giden seyirci oranında %23,3’lük bir düşüş gözlemleniyor. Yerli filme giden seyircilerde ise neredeyse yarı yarıya bir azalma söz konusu: %43,2. Yabancı filmlerin gişesindeyse %4,2’lik bir artış gözlemleniyor.

Gişe canavarı filmler

Yerli filmlerdeki düşüşün sebebi birçok etkene bağlanabilir ancak en büyük etkenlerden bir tanesi hiç şüphesiz ki gişe canavarı yerli filmlerin 2019 içerisinde henüz vizyona girmemiş olması. Örneğin 2 ayrı filmin tek seferde yayınlanacağı Cem Yılmaz’ın yeni filmi Karakomik Filmler henüz vizyona girmedi.

Bir diğer yerli gişe canavarı olan ve 2017 yılında çıkan son filmi Recep İvedik 5 ile 7,5 milyona yakın seyirciye ulaşan Şahan Gökbakar da devam filmini henüz vizyona sokmadı.

Muhtemelen 8 Kasım’da vizyona girecek olan Recep İvedik 6 ve 18 Ekim’de vizyona girecek olan Karakomik Filmler, aradaki bu farkın azalmasını belki de yerli film seyircisinin yabancı film seyircisini geçmesini sağlayacak.

Peki siz yerli filmlerdeki seyirci sayısındaki düşüşü nasıl yorumluyorsunuz? Sizce Organize İşler: Sazan Sarmalı haricinde gişe canavarı yerli filmlerin vizyona girmemiş olmasının etkisi nedir? Fikirlerinizi ve düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.instagram.com/p/B2JrpiUA6Js/?igshid=103uaq2e3x09f
54
15
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
54
15
2
1
1