Yakın Bir Zamanda Patlama Riski Bulunan En Güçlü 16 Yanardağ

35
14
5
3
2
Yakın zamanda Hawaii ve Guatemala'da yaşanan devasa volkan patlamaları, yanardağlar konusunda ne kadar dikkatli olmamız gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Peki şu an bizleri en çok endişelendirmesi gereken yanardağlar hangileri?

Günümüzde volkan patlamalarının ne zaman gerçekleşeceğini %100 kesinlikle bilemiyoruz; ancak bu noktada çalışmalar hızla sürüyor ve teknolojik gelişmeler giderek daha da ilerliyor. Şimdilik en azından, hangi yanardağların daha fazla tehlike arz ettiğini anlayabiliyoruz.

Yanardağların patlayacakları zaman aralıklarını tahmin ederken, önümüzdeki birkaç yılı kapsayan net tahminler veremiyoruz. Bunun yerine önümüzdeki yüzyıl içerisinde patlayıp patlamayacaklarını tahmin etmek, daha başarılı sonuçlar veriyor. Bu tahminleri yaparken de göz önünde bulundurulan en önemli şey, yanardağın daha önce hangi zamanlarda patladığı ve bu patlamaların şiddetleri.

Eğer okyanus tabanlarındaki volkanları saymazsak, şu anda gezegenimizde 550'den fazla aktif yanardağ bulunuyor. Bu 550 yanardağdan sadece büyük ülkelerde bulunanlar düzenli olarak gözlemleniyor. Diğerlerine dair çok fazla bilgimiz bulunmuyor. Örneğin Filipinler'de 1991'de patlayan Pinatubo'ya dair o zamana kadar neredeyse hiç bilgimiz yoktu.

Günümüzde daha fazla yanardağının gözlemlenebilmesi için çalışmalar yürütülüyor; fakat bu çalışmalar, çok fazla kaynak gerekmesi nedeniyle pek de olumlu şekilde ilerlemiyor. Uzmanlara göre özellikle birkaç yanardağ, düzenli gözlemlere ihtiyaç duyuyor. Aksi takdirde patlamaları ve çevrelerindeki yoğun nüfusu ya da tüm gezegeni etkilemeleri olası. İşte o 16 yanardağ:

1. Avachinsky-Koryaksky - Kamchatka, Rusya

2. Colima - Jalisco, Meksika

3. Galeras - Nariño, Kolombiya

4. Mauna Loa - Hawaii, ABD

5. Etna - Sicily, İtalya

6. Merapi - Central Java, Endonezya

7. Nyiragongo - North Kivu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti

8. Rainier - Washington, ABD

9. Vesuvius - Campania, İtalya

10. Unzen - Nagasaki/Kumamoto, Japonya

11. Sakurajima - Kagoshima, Japonya

12. Santa María - Quetzaltenango, Guatemala

13. Santorini - Güney Ege, Yunanistan

14. Taal Volcano - Calabarzon, Filipinler

15. Teide - Canary Islands, İspanya

16. Ulawun - East New Britain/West New Britain, Papua Yeni Gine

Kaynak : https://gizmodo.com/which-volcanoes-are-most-overdue-for-eruption-1826571617
35
14
5
3
2
Emoji İle Tepki Ver
35
14
5
3
2