Yakutistan’da Bir Çocuk, Türki Yazıtlı 1.000 Yıllık Bir Takı Buldu

51
22
5
2
1
Yakutistan’da bir çocuk, üzerinde Türki runik yazılar olan ve mamut kemiğinden yapıldığı tahmin edilen 1.000 yıllık bir takı buldu.

Yakutistan'ın çoğunluğunu, kendilerini Saha Türkleri olarak tanıtan köklü bir Türk halkı oluşturmaktadır. Rusya'ya bağlı federal bir cumhuriyet olan Yakutistan'da bir çocuk, ilginç tarihi bulgulara ulaştı. Yapılan ilk incelemeler sonrası çocuğun bulduğu takının üzerinde, Türki runik yazıların yer aldığı anlaşıldı.

Takının üzerindeki dört kelimenin, Orhun Yazıtları tipinde olduğu tahmin edilmekte. Daha öncesinde bu tip yazılara, Rusya Federasyonu içindeki en büyük bölge olan Yakutistan’daki kayalar üzerinde rastlanmaktaydı. Saha Cumhuriyeti olarak da bilinen Yakutistan'da bulunan bu takı tüm araştırmacıların dikkatini çekmiş durumda.

Bu araştırmacılardan biri olan Ninel Malysheva, bu tür runik yazıların çok nadir olarak tılsım ya da muska gibi eşyalar üzerinde görüldüğünü belirtti. Malysheva sözlerinin devamında, “Namsky ilçesinde bulunan bu kemiğin gerçek olduğu doğrulanırsa, büyük bir bilimsel keşif olacak.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca paleontologlar, arkeologlar ve Türkologları içeren kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiği belirtildi. Kuzey Doğu Federal Üniversitesi’ne bağlı Yazıt Müzesi’nde, yazıtın tam olarak tarihinin ve ne yazdığının belirlenmesi için çalışmalar devam etmekte. Bazı araştırmacılara göre takının üzerindeki yazılar, bir tür iyi dilek ifade etmekte ancak bilim insanları bu yazının kesin anlamını çözmeyi hedefliyor.

Takıyı bulan 5. sınıf öğrencisi Pavel Yakovlev’in yaşadığı köy, dünyanın en soğuk şehri olarak bilinen Yakutsk’un, 100 kilometre kuzeyinde kalmakta. Yakut runik harfler, Sibirya’da en az incelenen yazıtlar olma özelliğini taşıyor. Bu yazıtlar, Dilbilimciler ve Türkologlar arasında ateşli tartışmalara yol açmakta ancak yeni keşfedilen yazıtların birçoğu ise Yakutistan’da bulunuyor. Yani bu yazıtların deşifre edilmesi bizlere tarihsel olarak birçok bulgu sunabilir ve şu anda deşifre edilmemiş 90 adet runik yazıt bulunmakta.

51
22
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
51
22
5
2
1