Rusya’da Bir Yanardağ, Patlama Sonucu 10 Kilometre Yüksekliğe Kül Püskürttü

21
0
0
0
0
Rusya'nın Kamçatka yarımadasındaki en aktif ve sürekli patlayan yanardağ olan Şiveluç yanardağı patladı. Edinilen bilgilere göre yanardağ, patlamanın ardından 10 kilometre yüksekliğe kadar kül püskürttü.

Rusya'nın en kuzeyindeki aktif volkan olan Şiveluç yanardağı, Rusya’nın Kamçatka yarımadasındaki en aktif ve sürekli püsküren yanardağı olarak biliniyor. Edinilen son bilgilere göreyse Şiveluç yanardağı, yeniden faaliyete geçti ve bir patlama yaşandı. Patlama sonucundaysa yanardağın 10 kilometre yüksekliğe kadar kül püskürttüğü belirtiliyor.

Patlamanın, ardında yoğun bir kül bulutu oluşturduğu ve hareket halinde olduğu kaydedilirken kül bulutunun rotası üzerinde herhangi bir yerleşim yeri bulunmuyor. Olayla ilgili açıklamalarda bulunan Kamçatka Volkanik Olaylara Acil Müdahale Ekibi, uydu görüntülerinden elde edilen verilerle patlamanın 10 kilometre yüksekliğe kadar ulaşıldığını belirtti.

Kamçatka hava sahası uçuşlara kapatıldı:

Yanardağ Patlaması

Patlamanın ardından akmaya başlayan lavın yanardağın kuzeydoğusuna doğru akmaya devam ettiği kaydedildi. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı yanardağdan çıkan kül bulutunun rotası üzerinde herhangi bir yerleşim yeri bulunmamasına rağmen, olası bir tehlike ve kül bulutlarının uçuşları etkilemesi nedeniyle Kamçatka bölgesinin hava sahası yapılan açıklamalarla bir süreliğine uçuşlara kapatıldı.

Yaklaşık 60 ila 70 bin yıl öncesinde oluşan Şiveluç yanardağı, en büyük patlamasını 12 Kasım 1964 yılında yapmıştı. Bu devasa patlamayla birlikte yanardağ, 15 kilometre yüksekliğe kadar kül püskürtmüştü. O denli büyük olmasa da bu patlamanın büyük sayılabilecek bir patlama olduğu belirtiliyor.

Şiveluç yanardağı, en son 2 Ekim’de 9 km yüksekliğe kül püskürtmesinin yanı sıra geçtiğimiz yıllarda da aktif patlamalara sebep olmuş ve bölgede turuncu alarm verilmişti. 1925, 1944, 1950, 1964 ve 2010 yıllarında da patlamalar yapan yanardağın yaklaşık 3 bin 300 metre uzunluğunda olduğu da belirtiliyor.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/yasam/201910061040330610-kamcatkadaki-siveluc-yanardagi-10-km-yuksekliginde-kul-puskurttu/
21
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
21
0
0
0
0