Veri Kurtarma Programı ile Silinen Dosyaları Geri Getirme

29
5
3
2
2
Hemen herkesin sildiği bir dosyayı geri getirme ihtiyacı olmuştur. Peki silinen dosyaları veri kurtarma programı ile geri getirme işlemi gerçekleştirmek mümkün müdür? Bazı özel durumlar için geçerli olsa da bu soruya cevabımız evet olacaktır.

Muhtemelen herkesin başına gelmiştir. Önemli bir klasör ya da dosyayı yanlışlıkla ‘geri dönüşü olmayan’ yola göndermiş, içinde çok değerli fotoğraflar olan bir hafıza kartını yedeklemeyi unutup biçimlendirmiş olabilirsiniz.

Neyse ki silinen dosyaları geri getirme işlemi için kullanılacak bazı yöntemler ve sizlere önerebileceğimiz veri kurtarma programı bulunuyor. Fakat tüm zamanınızı harcasanız dahi bütün dosyalarınızı kurtarabileceğinizin garantisi yoktur. Hangi şartlarda dosyalarınızı geri alabileceğinizi bilmek için dosyalarınızı sildiğinizde başına neler geldiğini öğrenmekte fayda var.

Büyük işletim sistemlerinde dosyaları ‘kalıcı’ olarak silmeye hazırlamak için ‘çöp kutuları’ bulunur. Bir dosyayı silmek istediğinizde sistem dosyayı çöp kutusuna atar ve siz kalıcı olarak temizlemesini söyleyene kadar ‘çöpleri’ burada biriktirir. Bu aşamadayken sildiğiniz bir dosyayı çöp kutusunu açık ‘geri yükle’ diyerek tekrar elde edebilirsiniz. Eğer depolama alanınız dolarsa, sistem çöp kutusundaki bu dosyaları kalıcı olarak silmeye başlayacak ve veri kurtarma işlemi gerçekleştirmek zorlaşacaktır. Fakat siz de eğer isterseniz dosyaları ‘çöp kutusunu boşalt’ diyerek kalıcı olarak yok edebilirsiniz. İşte bu noktada silinen dosyaları geri getirme işlemine ihtiyaç duyacaksınız. 

Peki çöp kutusunu boşalt dediğimizde ne olur? Bazı istisnalar dışında dosyalarınız tamamen silinmez. Bunun yerine sistem, bu dosyaların bulunduğu alanın ‘boş’ olduğunu gösteren birkaç değişiklik yapar. ’Geri dönüşüm kutusu’ adına yakışır bir şekilde silinen dosyaları oluşturan bit ve baytları diğer dosyaları saklamak için yeniden kullanabilir. Fakat bu bit ve baytları gerçekten kullanmaya gerek duyulana kadar sistem bu verileri bozulmadan saklamaya devam eder. Sadece artık ‘dosya yerleşim tablosu’ bu dosyaları takip etmez.

Özetlemek gerekirse, silinen dosyaları geri getirme işleminde sildiğiniz bir dosyayı geri kurtarmak için iki şansınız bulunuyor. Birincisi, dosyaları geri dönüşüm kutusundayken kalıcı olarak silinmeden geri yüklemek. İkincisi ise, ‘kalıcı’ olarak sildiğiniz bir dosyayı, onu oluşturan bit ve byte’lar bozulmadan kurtarmak.

Tüm bunların nasıl gerçekleştiğini görsel olarak anlamak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Formatta silinen dosyayı geri getirme

Formatta silinen dosyaları geri getirme işlemi için bilgisayarınıza bir veri kurtarma programı yüklemeniz gerekecektir. Bu işlemi gerçekleştirmek için Privo Reciva veri kurtarma programı sizlere önerebileceklerimiz arasında. Formatta silinen dosyaları Priform Reciva ile kurtarmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;

  • Priform Reciva programını link üzerinden indirin ve bilgisayarınıza kurulumunu yapın.
  • Reciva2da "ayarlar" menüsüne gelin.
  • Ayarlar menüsünde "eylemler" kısmına tıklayın.
  • Karşınıza gelen sekmede "silinmemiş dosyalar için tarama yap" kısmını seçin.
  • Kurtarılıyor menüsünde "dosya yapısını kurtar" kısmını işaretleyerek veri kurtarma işlemini başlatın.
  • Taramayı başlatın. Tarama bitiminde üzerinde bir şey yazılmamış dosyalar karşınıza çıkacak. 
  • Kurtarmak istediğiniz dosyaların üzerine tıklayın ve kurtar tuşuna basın. 

Yukarıdaki adımları izleyerek format atılan bilgisayarınızdan silinen dosyaları geri getirme işlemi ile kaybettiğiniz dosyalarınıza kolayca ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://codingsec.net/2016/05/happens-delete-file-folder/
29
5
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
29
5
3
2
2