Bilim İnsanlarının Ürettiği Yapay Et, Yakında Süpermarketlerde Olacak

78
38
12
4
4
Hücrelerden yapay et üretmek, artık bir bilim kurgu hikâyesi değil. Bir Rus kozmonot, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapay et üretti ve bu etler, çok yakında evlerimize girmeye başlayabilir.

Eylül ayında Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapılan testler, 3 boyutlu yazıcı kullanarak sığır eti, tavşan eti ve balık dokusu üretimini mümkün kıldı. Bu yeni teknoloji, Mars'a uzun süreli seyahatlere imkân verebilir ve uzay araştırmalarını kolaylaştırarak yeni bilgiler elde etmeyi sağlayabilir ancak şu an için bu yapay etlerin kullanım yeri sadece dünya. Yapay et geliştiricileri, bunun geleneksel tarım ve hayvancılığın yerini almayacağını fakat çok iyi bir alternatif olacağını söylüyorlar.

İnek kök hücreleri ile tasarlanmış ilk hamburger, 2013 yılında Maastricht Üniversitesi'nden Hollandalı bilim adamı Mark Post tarafından üretilmişti. Bu yapay etin ilk örneği, oldukça özel bir pazarda faaliyet gösterdi çünkü üretim maliyeti çok yüksekti ancak yapay etin tadımları çoktan gerçekleşti ve endüstriyel olarak yapay et pazarına girişimler başladı.

Yapay etler, 1 sene içinde marketlerde yerini alabilir:

yapay et

San Francisco’da düzenlenen bir konferansta Kaliforniya’daki hücrelerden et yetiştiren JUST şirketinin başkanı Josh Tetrick, "Yapay etlerin bu yıl içerisinde marketlerde satılmaya başlaması muhtemel" açıklamasını yaptı. New York'taki hücrelerden et yetiştiren Fork & Goode'un kurucusu ve CEO'su Niya Gupta ise “Nihayet bilimsel olarak ilerleme kaydediyoruz. Bir sonraki adım, mühendislik konularında ilerleme kaydetmek” dedi.

Laboratuvarda yetiştirilen etin süpermarket raflarına makul fiyatlarda getirilmesi, tahminlere göre 5 ile 20 yıl içinde gerçekleşebilir ancak birkaç gözlemciye göre yapay etlerin daha fazla yatırıma ihtiyacı var. Et ve balık alternatiflerini destekleyen bir organizasyon olan The Good Food Institute'e göre sektör, 2018'de sadece 73 milyon dolar topladı.

Diğer bir engel ise kesin olmayan yasal düzenlemeler. Örneğin ABD’de hükûmet, Tarım Bakanlığı ile Gıda ve İlaç İdaresi arasında hücre bazlı gıdaların gözetimini paylaşan bir yasal çerçeve çizdi fakat bu henüz resmi olarak sonuçlanmadı.

Yapay etler, gelişmekte olan ülkelerde protein ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir:

yapay et

Çiftçiler ve Çiftlik Bürosu organizasyonu kongre ilişkileri direktörü Scott Bennett, enerjilerinin özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki proteinler için pazar payını arttırmaya harcanacağını belirtti. Geleneksel etler hakkında da konuşan Bennett, geleneksel etler için her zaman bir pazar olacağını söyledi. Bennett, yapay etlerin direkt olarak et olarak adlandırılmasını da doğru bulmadığını, insanların yapay et aldıklarını bilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-10-artificial-meat-space-supermarket.html
78
38
12
4
4
Emoji İle Tepki Ver
78
38
12
4
4