Yapay Yerçekimli Uzay Oteli 2025’te Yörüngede Olacak

30
5
2
0
0
Tartışmalı bilim insanı Von Braun’ın adını taşıyan Uzay İstasyonu, 2025 yılında yörüngede olacak. İstasyon, bir otel olarak hizmet verecek.

Gateway Fondations, gelecekte uzayı insanların sık sık ziyaret ettikleri bir yer haline getirmek isteyen kuruluşlardan biri. Gateway şimdi de bir uzay oteli için çalışmalarını devam ettiriyor. 

Otelin tasarımı, Nazi Almanya’sı için kötü şöhretli V2 roketlerini de tasarlayan bilim insanı Von Braun’un ismini taşımakla kalmıyor aynı zamanda O’nun tasarımlarına da dayanıyor. Von Braun savaş sonrasında ABD’de yaşamıştı. 

Bu tesis temel olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’nun daha basit bir kopyası olarak tasarlandı. Bu tesisteki en temel fark ise yapay yerçekiminin bulunması. 

Yapay Yerçekimi Nedir? Ne İşe Yarar?

yapay yerçekimi çemberi

Yapay yerçekimi özünde istasyonun altında ya da zemininde dönme sağlayarak bir merkezkaç kuvveti oluşturan ve Dünya’daki gibi yön hissinin oluşmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde uzaya çıkan sıradan kişiler, alıştıkları şekilde yemek yiyebilir, tuvalete gidebilir ve duş yapabilirler. Yerçekimi Dünya’dan daha az olacak olsa da en azından bir yön hissi verecektir. 

‘Uzay otelinin Disneyland’e gitmekten farkı yok’

uzay öteli

Projenin tasarımcısı olan Tim Alatorre, uzay seyahatlerini alışıldık aktiviteler haline getirmeyi amaçlıyor. Alatorre, ilk aşamada cebinde para bulunan eser miktarda insanın bu tatillere gidebileceğinin farkında olsa da kısa sürede herkesin uzay tatilini karşılayabileceği şartların ortaya çıkmasını bekliyor. 

Otelin toplam kapasitesi 400 kişi olacak. Otelde misafirler ve bilimsel çalışmalar için ayrı bölümler bulunacak. Araçta 24 bireysel modül bulunacak. Alatorre ayrıca istasyonda barlar, film gösterimleri, eğitim seminerleri gibi etkinliklerin de yapılacağını söyledi. 

Aracın iç tasarımında ise kolay temizlenen, hafif ahşap ve taş yedekleri kullanılacak. Uzay istasyonunda robotlar ve dronelar hizmet edecek, ayrıca ortam Dünya'dakilere benzer şekilde dekore edilecek.

Uzaya uygun eğlencelik aktiviteler de hazırlayacaklarını söyleyen ekip, düşük yerçekimli ortam basketbolu ve kaya tırmanışı üzerinde odaklanıyor. Harry Potter’daki Quidditch’in bir versiyonu da hazır yerçekimi çok düşükken oynanabilir.

Kaynak : https://bigthink.com/technology-innovation/space-hotel-artificial-gravity-2025-plans?rebelltitem=3#rebelltitem3
30
5
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
30
5
2
0
0