Yapay Zeka, İnsanların Hasta Olup Olmadığını 'Nefes Kokusundan' Tespit Edebilecek!

7
5
3
2
1
Yapay zekanın, insanlarda nispeten zayıf olan koku alma duyusunun dezavantajlarını ortadan kaldıracağı bildirildi.

İngiliz bilim insanları, yapay zekaya insan nefesini koklamayı ve bünyesindeki hastalık habercisi işaretleri tanıyabilmeyi öğretiyor.

Loughborough Üniversitesi'nin veri bilimi grubu, bu görev için birtakım matematiksel modeller geliştirdi. Söz konusu modeller sayesinde yapay zeka, insan nefesinde var olan yüzlerce bileşik arasında kimi kanser çeşitlerini henüz erken aşamalardayken saptayabilecek.

Havada bir hayli az miktarda bulunan maddeleri saptayabilen hassas cihazlar, uzun süredir, bazı laboratuvarlar tarafından kullanılıyor. Ve hastalıkların erken tanısında da bu teknolojiden yararlanılabilmesi adına birtakım çalışmalar yürütülüyor. 

Fakat mevcut çalışmalar, verinin uzmanlar tarafından ele alınması ve incelenmesini gerektirdiği için, kolay ve süratli değil.

İnsan nefesinden hastalıkları saptamak maksadıyla akademisyen, doktor, hemşire, radyologlardan oluşan bir ekip, kanser tedavisi gören hastalardan nefes örnekleri topladı. Sonra da bu örnekler kimyagerler ve bilgisayar bilimcileri tarafından analiz edildi. 

İlk çalışmada, 'aldehitler' olarak tanımlanan, çoğunlukla hoş bir kokunun eşlik ettiği ama aynı zamanda stres kaynaklı hastalıklarla bağlantılı olan bir kimyasal grubu tanımak üzerine odaklanıldı.

Yapay zeka, önceden uzmanlar tarafından yapılan ve saatler süren nefes örneklerini sadece birkaç dakika içinde analiz edebildi.

Süreç hem daha az maliyetli, hem de neticeleri bakımından daha güvenilir. Ayrıca yapay zeka daha fazla numuneyi analiz ederken, bilgiyi de edinerek zamanla geliştiriyor.

Dahası bu teknoloji, herhangi bir özel maddenin tanınmasıyla da sınırlı değil.

7
5
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
7
5
3
2
1