Yapay Zeka Teknolojileri Üzerine Çalışabileceğiniz 5 Muhteşem Şirket

33
9
7
3
1
Yapay zeka kavramı, artık Türkçe’ye çevirisinden midir yoksa film ve dizilerin etkisinden midir bilinmez, ülkemizde biraz hafife alınıyor ya da yeteri kadar önemsenmiyor. Geleceğin dünya şirketleri ise bu teknolojiler üzerine en çok yatırım yapan ve çalışan şirketler olacak. Değişimi bir köşesinden yakalamak için bu 7 şirketin neler karıştıklarını öğrenmenizde fayda var.

Bundan 50 yıl önce, sinema salonlarına hala etkileri tartışılan bir film girmişti. Stanley Kubrick yönetimindeki 2001: Uzay Macerası, kötücül bir yapay zekanın yol açabileceği sonuçları irdeleyen öngörülere sahipti. Eğer izlemediyseniz, tavsiyemiz olsun ve 50 yıl sonrasına geri dönelim.

Yapay zekaları günümüzde pek çok alanda kullanılmaya başladılar. Çoğumuzun aklına bu terimi duyunca Terminatör’deki kuru kafalı robotlar gelse de işin özü çok farklı. O robotlar, insansı robotlar, ancak güçlerini yapay zeka adıyla genellenen dijital sinir ağlarından alıyorlar. Evet sinir ağları, hem de insan beynini şimdilik birebir olmasa da taklit eden teknolojiler.

Bunlardan bazıları makine öğrenimi desteği sayesinde öğrenebiliyorlar. Hatta satrançtan çok daha karmaşık olan Go oyunun 700 yıllık resmi karşılaşma kayıtlarını 2 hafta içerisinde inceleyip, oyunu sıfırdan öğrenerek insanları yeniyorlar. Bu öğrenme sürecinde insanların hiçbir müdahalesi bulunmuyor. Peki bu teknolojileri kimler geliştiriyor? En önemlisi de o şirketlerde çalışmak bir hayal mi? Kendinizi yeteri kadar geliştirirseniz hayal değil. 

Sizin için yapay zeka teknolojileri üzerinde çalışan şirketlerin, hangi alana yoğunlaştıklarını derledik. Eminiz ki listedeki bazı şirketlerin bu alanda yaptıklarını daha önce duymadınız. 

1. Kendi kendine giden otomobiller, Volkswagen:

Otonom sürüş sistemleri üzerine çalışan Tesla gibi şirketlerin yanı sıra Volkswagen gibi devlerin de adı artık geçiyor. Bu alan, günümüzde en aktif olarak üzerine çalışılan yapay zeka alanı. Bir arabanın yolda giderken kendi başına kararlar alması demek, aynı anda pek çok sensörden veri toplanması, bu verilerin işlenmesi ve karar verilmesi demek. Hatta bu kararların saliseler içinde verilmesi gerekiyor. 

Volkwagen’in deliler gibi yeni beyinlere ihtiyaç duyduğu yapay zeka laboratuvarları var. Buralarda sayısız projelerle yapay zeka yazılımlarının geliştirilmesi, test edilmesi sağlanıyor. 2017’de Nvidia ile birlikte çalışmaya başladı.  

2. Bankacılık teknolojileri, JPMorgan Chase:

Yapay zeka algoritmalarının pek çok sektörde kullanıldıklarını söylemiştik. Bütün işlemlerin halihazırda verilere bağımlı olarak geliştiği finans dünyası ise yapay zekalar için biçilmiş kaftandır. Günümüzde yükseliş kaydeden finansal-teknoloji kavramı, banka kurumlarının birer teknoloji şirketi haline dönüşmelerini de zorunlu kılıyor. 

Örneğin ABD’nin en büyük bankası olan JPMorgan Chase, bu alanda yapay zeka yatırımı yan en büyük şirkettir. Bir süre önce Carnegie Melon Üniversitesi Makine Öğrenimi Bölümü Başkanı Manuela Veloso'yu kadrosuna katan banka, 2018 yılı içinde 10 milyar doları aşan yatırımları yaptı. Banka şubelerinin kapanma sebeplerini daha fazla düşünmeyelim isterseniz, insanların yerini alan yazılımlar çoktan geldiler. 

3. Sağlık teknolojileri, Philips:

Sağlık durumunuzun daha hızlı ve kesin bir şekilde tespit edilmesi için çalışmalar yapılırken, yapay zekalar sırtınızı çeviremezsiniz. Philips, tüm sağlık hizmeti döngüsünü yeniden şekillendirecek yapay zeka çözümleri üzerinde çalışıyor. Şirketin odak noktası, “uyumsal yapay zeka” olarak adlandırdığı bir anlayışı tüm dünyaya benimsetmek. Bu anlayış, doktorların sayısını azaltacak olsa da insanların sağlıklı olmalarını sağlayacak. Her yerde 7 gün 24 saat sağlık hizmeti almak mümkün olacak. 

4. Duygu durum tespiti, Affectiva:

Doğal dil işleme (NLP) adı verilen bir yapay zeka çalışma alanı sayesinde, ses ve mimiklerle yazılımlara komutlar vermek, daha doğrusu onların bu komutları tanımalarını sağlamak mümkün oluyor. Sesli asistanlar, bu alanın sayesinde hayat buldular. Bir daha Siri’ye seslendiğinizde onunda ciddi bir yapay zeka olduğunu unutmayın. Hatta artık Google Asistan gibi örnekler, insandan ayırt edilemeyecek kadar iyi konuşuyorlar. 

Affectiva, yüz ifadelerini algılama ve analiz etme yoluyla hangi duyguları yaşadığınızı analiz edecek sistemler geliştiriyor. Yani yapay zekalar, hangi duygu durumunda hangi yüz ifadesinin uygulandığını insanlardan öğreniyorlar. Korkunç ama müthiş.

5. Eğitim teknolojileri, Deeplearning.ai:

Dünyanın ihtiyaç duyduğu ve daha da duyacağı en büyük alan yapay zeka uzmanlığıdır. Yakın zamanda pek çok işi onlara devredeceğiz: Hatta biz onlara değil, bir süre sonra onlar bize öğretmeye başlayacaklar. 

Google’ın eski bilim insanlarından olan Andrew Ng'nin kurduğu Deeplearning.ai şirketi, makine öğrenimi sayesinde yapay zekaları eğitmek üzerine çalışıyor. İnsanlar bildiklerini kolayca yapay zekalara öğretebilecek, ardından da o bilgilere ihtiyaç duyan diğer insanlar yapay zekalara öğretmen muamelesi yapacaklar.

Kaynak : https://thenextweb.com/artificial-intelligence/2018/07/05/companies-work-ai-technology/
33
9
7
3
1
Emoji İle Tepki Ver
33
9
7
3
1