Gelecekteki Psikopat Yapay Zekalar İçin Kişilik Bozukluğu Tedavileri Geliştiriliyor

9
3
1
1
1
Yapay zeka, gelişimine hız kesmeden devam ediyor ancak bu gelişimin gelecekte farklı ihtiyaçlara sebep olacağı düşünülüyor.

Yapay zekanın öğrenirken insan bilincini ve davranışlarını temel aldığını hepimiz biliyoruz. Tıpkı bir çocuk gibi, bizde gördüğü tüm davranışları benimseyen yapay zekanın, bu durum sebebiyle gelecekte tıpkı insanlarda olduğu gibi kişilik bozukluklarının yaşanacağı düşünülüyor. Kansas Devlet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar da gelecekte yapay zekalarda ortaya çıkabilecek potansiyel kişilik bozuklukları için tedavi yöntemleri geliştirmemiz gerektiğini savunuyor.

Bundan birkaç ay önce MIT, bilinçli olarak 'psikopat' bir yapay zeka tasarlamıştı. Norman ismi verilen bu yapay zeka, tehlikeli derecede hasta ruhluydu. Aynı şekilde Microsoft'un Twitter üzerinden kullanıma sunduğu Tay isimli yapay zeka da şahit olduğu ırkçı söylemler sonrasında ırkıçı cümleler kurmaya başlamıştı. Tüm bu örnekler de gelecekte yapay zeka ile ilgili çözmemiz gereken ciddi sorunlar olacağını gösteriyor.

Araştırmacıların ise konuya bakışı ilk etapta oldukça basit; insanlara uygulanan tedavi yöntemlerinin, yapay zekaya da uygulanması. Önerilen birincil tedavi yöntemi ise 1960'lı yıllardan beri kullanılan bilişsel davranışçı terapi. Kişinin sahip olduğu olumsuz düşüncelerin ve davranışların yerini, olumlu ve faydalı davranışlara bırakmasına dayanan bu tedavinin, yapay zekalarda da işe yarayacağı düşünülüyor.

İkinci seçenek de ödüllendime metodu ile tedavi. Bu sayede yapay zekanın terk etmesi istenen davranışın, ödülle kontrol edilmesi planlanıyor. Fakat asıl hedef uzun vadede sonucundan %100 emin olabileceğimiz tedavi yöntemleri geliştirmek. Bu sayede 'yapay zekalar dünyayı ele geçirecek' tadında felaket senaryolarının da belki önü kesilir.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/will-ai-need-therapy-in-the-future/?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber
9
3
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
9
3
1
1
1